Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


ВИА ФЕРАТА МАЛЬОВИЦА
Виа Ферата Мальовица

Изкачване на Виаферата Мальовица

Изкачване на Виа Ферата Мальовица с клуб Еделвайс

Организиране на изкачвания по Виа Ферата Мальовица

Ascent the Via Ferrata Maliovitsa, Bulgaria

Виа Ферата - така на италиански се нарича стръмна пътека в планината, която е обезопасена с метални парапети, метални стъпки и чието преминаване изисква катерене. Туристът, при този вид планински маршрути е обезопасен с алпийска екипировка, а на места движението по "пътеката" е толкова въздушно, че прилича на истински алпинизъм...

Италианските Доломити са меката на туристическите пътища през стръмните скали. Този стил на преодоляване на планинските отвеси от хора, които не са алпинисти, се ражда през първата световна война. Тогава в Доломитите се изграждат първите Железни пътища, които на места дори преминават през изкуствени тунели в скалите. Чрез тези пътеки, войниците бързо и безопасно са могли да достигат до желана позиция, високо в планината.

Днес този вид "железни пътеки" е все по-популярна туристическа атракция. В България също има подобни маршрути, един от които се намира до хижа Мальовица в Рила планина. Други атрактивни маршрути, предлагащи туристическо катерене има в Искърското дефиле:

"Желязната пътека" в мальовишката част на Рила планина е построена от истински планинари и дава възможност човек да се докосне до тръпката и красотата на алпийското изкачване.

Виаферата "Мальовица" преминава по скално ребро, намиращо се от дясно на връх Куклата. Маршрутът достига до панорамно било с чудни гледки към съседната Урдина долина и всички върхове от Мальовишкия дял на Рила планина. От края на Виафератата може да се слезе по криволичеща пътека, обратно в долината на хижа Мальовица или да се продължи към Мальовишките езера и самия връх Мальовица. През зимата качването по желязната пътека е безпроблемно, но слизането в страни от нея е лавиноопасно!

Ако искате самостоятелно да преминаването по маршрута е желателно да разполагате с алпийска седалка, каска, осигурителни въжета, карабинери и умения за осигуряване и безопасно катерене. Изкачването, в зависимост от вашето темпо и квалификация, може да ви отнеме между тридесет минути и три часа.

Туристите, които нямат подобна екипировка и планински умения, могат да се възползват от нашето предложение за изкачване на Виаферата Мальовица.

Ние предлагаме:

  • планински водач, който чрез допълнителна въжена система, осигурява туристите на всички трудни участъци,

  • пълен комплект алпийска екипировка,

  • обучение за боравене с предоставената алпийска екипировка,

  • опознавателна лекция за района на Рила планина.

Изкаченото може да бъде проведено в рамките на един ден, но трябва да е съобразено с конкретните метеорологични условия.

Желаещите да се включат в подобно приключение трябва да бъдат в добра физическа форма и да разполагат с подходящи за планина дрехи и обувки.

Многодневните варианти на приключението, могат да включват още:

  • изкачване на връх Мальовица през североизточния гребен,

  • изкачване на връх Злият Зъб,

  • планински преход към района на Страшното езеро, Седемте рилски езера, хижа Иван Вазов или Рилския манастир,

Изходен пункт за маршрута е ЦПШ Мальовица /централна планинска школа/, до която се достига с автомобил по асфалтов път. От паркинга до началото на "Желязната пътека" се ходи около час и половина пеша, през приятна горска пътека. В района, може да се нощува на палатка, в хижа Мальовица, която е съвсем близо до маршрута или в хотелите на Меча поляна, Гюлечица или село Говедарци.


ЦЕНА:

Виаферта Мальовица - 380 лева за група до 4 човека + 80 лева за всеки следващ участник.

Виа ферата Черепишки скали - 330 лева за група до 4 човека + 60 лева за всеки следващ участник.

Пещерна виа ферата Лакатнишки скали - 280 лева за група до 4 човека + 55 лева за всеки следващ участник.

Посочените цени са специално за български групи.

Посочените цени не съдържат ДДС.

Индивидуални участници или малки групи могат да направят заявка и да бъдат включени към по-голяма група, когато това е възможно.

Посочената цена не включва храна, нощувка и транспортен разход на участниците.

При прогноза за лоши метеорологични условия в Рила планина за деня на програмата предлагаме алтернативна Виаферата в Искърското дефиле.

Всяка група се придружава от минимум двама наши инструктора.

Виа ферата "Черепишки скали"
Пещерна виа феррата "Лакатнишки скали"