Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


ВИА ФЕРАТА МАЛЬОВИЦА
Виа Ферата Мальовица

Изкачване на Виаферата Мальовица

Организиране на изкачвания по Виа Ферата Мальовица
Виа Ферата Мальовица

Изкачване на Виаферата Мальовица

Изкачване на Виа Ферата Мальовица с клуб Еделвайс

Организиране на изкачвания по Виа Ферата Мальовица

Ascent the Via Ferrata Maliovitsa, Bulgaria
ВИА ФЕРАТА МАЛЬОВИЦА

Виа Ферата - така на италиански се нарича стръмна пътека в планината, която е обезопасена с метални парапети, метални стъпки и чието преминаване изисква катерене. Туристът, при този вид планински маршрути е обезопасен с алпийска екипировка, а на места движението по "пътеката" е толкова въздушно, че прилича на истински алпинизъм...

Италианските Доломити са меката на туристическите пътища през стръмните скали. Този стил на преодоляване на планинските отвеси от хора, които не са алпинисти, се ражда през първата световна война. Тогава в Доломитите се изграждат първите железни пътища, които на места дори преминават през изкуствено прокопани тунели в скалите. Чрез тези пътеки, войниците бързо и безопасно са могли да достигат до желана позиция, високо в планината.

Днес този вид "железни пътеки" е все по-популярна туристическа атракция. В България също има подобни маршрути, един от които се намира до хижа Мальовица в Рила планина. Други атрактивни маршрути, предлагащи туристическо катерене или спускане по въже има в района на Искърското дефиле. Тези приключенски турове са виаферата "Черепишки скали", "Скалните арки" в района на село Кунино, "Задънен дол" в района на пещера Проходна...

Приключенските турове в долината на река Искър са подходящи за пролетта, есента и хладните летни дни.

Виафератата в района на Мальовица е подходяща за посещение през лятото и ранната есен.

За съжаление поради инцидент с неорганизирани туристи през 2022-ра година посещението на виаферата Мальовица официално е забранено от дирекцията на национален парк Рила. Кога ще падне тази забрана все още не е ясно...

"Желязната пътека" в мальовишката част на Рила планина е построена от истински планинари и дава възможност човек да се докосне до тръпката и красотата на алпийското изкачване.

Виаферата "Мальовица" преминава по скално ребро, намиращо се от дясно на връх Куклата. Маршрутът достига до панорамно било с чудни гледки към съседната Урдина долина и всички върхове от Мальовишкия дял на Рила планина. От края на Виафератата може да се слезе по криволичеща пътека, обратно в долината на хижа Мальовица или да се продължи към Мальовишките езера и самия връх Мальовица. През зимата качването по желязната пътека е безпроблемно, но слизането в страни от нея е лавиноопасно!

Ако искате самостоятелно да преминаването по маршрута е желателно да разполагате с алпийска седалка, каска, осигурителни въжета, карабинери и умения за осигуряване и безопасно катерене. Изкачването, в зависимост от вашето темпо и квалификация, може да ви отнеме между тридесет минути и три часа.

Туристите, които нямат подобна екипировка и планински умения, могат да се възползват от нашето предложение за изкачване на Виаферата Мальовица, когато управата на националния парк Рила отново отвори официално маршрута. Към настоящата дата виафератата е все още затворена...

В контекста на ограниченията наложени от парк Рила ние предлагаме алтернативни приключенски турове в района на Мальвица като:

  • изкачване на връх Мальовица през североизточния гребен,

  • изкачване на връх Злият Зъб през южния ръб,

Изкаченото може да бъде проведено в рамките на един или два дни и трябва да е съобразено с конкретните метеорологични условия.

Желаещите да се включат в подобно приключение е необходимо да бъдат в сравнително добра физическа форма и да разполагат с подходящи за планина дрехи и обувки.

Изходен пункт за маршрута е ЦПШ Мальовица /централна планинска школа/, до която се достига с автомобил по асфалтов път. От паркинга до началото на "Желязната пътека" се ходи около час и половина пеша, през приятна горска пътека. В района, може да се нощува на палатка, в хижа Мальовица, която е съвсем близо до маршрута или в хотелите на Меча поляна, Гюлечица или село Говедарци.


ЦЕНА:

Моля, пишете ни за предпочитаната от вас дата и брой участници във вашата група и ние ще ви изпратим най-добрата наша оферта.

При прогноза за лоши метеорологични условия в Рила планина за деня на програмата предлагаме алтернативна Виаферата в Искърското дефиле.

Всяка група се придружава от минимум двама наши инструктора.


Алтернативни приключенски турове с елементи на виаферата:

Виа ферата "Черепишки скали"
Пещерна виа феррата "Лакатнишки скали"
Приключенски тур "Скалните арки"
Приключенски тур "Задънен дол"
Приключенски тур "Липница"
Изкачване на Виа Ферата Мальовица с клуб Еделвайс

Ascent the Via Ferrata Maliovitsa, Bulgaria