Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс

ПЕЩЕРНА ВИАФЕРАТА "ЛАКАТНИШКИ СКАЛИ"
Пещерна виа ферата, Лакатник
Пещерно катерене
Пещерно катерене

Виа ферата, катерене и рапел в пещера:

Клуб Еделвайс предлага подземно приключение с катерене и спускане на рапел в галериите на Лакатнишките пещери. Програмата обхваща привходния лабиринт на една от най-големите необлагородени пещери в България, която се намира в Искърското дефиле, съвсем близо до гара Лакатник и Осиковските /Лакатнишки/ скали.

Приключението е от три части, като в първата част се преминава през подземни галерии, които на места изискват леко пропълзяване и катерене, така че участниците да свикнат с релефа и формите на пещерата. Тази първоначална обиколка включва и популярните за посещение, подземно езеро и подземен водопад, които са леснодостъпни. В този начален етап групата е оборудвана с каски, челници и ако е необходимо и с пещерни гащеризони, които предпазват дрехите на участниците.

Вторият етап на приключението е на светло при входа на пещерата. Тук групата се дооборудва със специална екипировка за катерене и всички предварително тренират движението и осигуряването по пещерната виа ферата, която предстои.

В третия етап от авантюрата, групата обезопасена с алпийски седалки и обвързана с алпийски въжета се устремява към втория етаж на пещерата. Преминават се с катерене пещерни камини и скални прагова, които оформят малък подземен каньон. След каньона се достига хоризонтална галерия, която извежда търсачите на приключения до галериите на подземна река.

Тази програма в зависимост от броя на участниците и от кондицията на групата може да трае между 3 и 6 часа.

Минималната подходяща възраст за участие е 10 - 12 години, като в първия етап на програмата може да се прецени, дали пещерното приключение и предстоящото катерене ще е подходящо както за участващите деца, така също и за по-възрастните "пещерняци".

Пещерите на Лакатник

Посещение на необлагородена пещера

Тренировка за пещерна виа ферата

Виаферата в пещера

Ниво на трудност:

Програмата е подходяща за хора с нормална физическа подготовка и не изисква специални умения от страна на участниците. Необходимо е обаче специално желание: Да се справите с трудностите независимо от обстановката...

Програмата е вид обучение за предвижване през пресечен, скалист терен и пещерни галерии, като същевременно се извършват и научни изследвания в подземните галерии. Екипът на клуб Еделвайс предоставя необходимана специална екипировка и инструктори.


Стартови точки:

Изходния пункт на програмата е самата жп гара Лакатник, която е с координати: 43.082791, 23.378732.


Най-добър сезон:

Програмата е подходяща за целогодишно изпълнение и дори в зимни условия. При много проливни дъждове във водосборния район на пещерата и при интензивно снеготопене е възможно част от привходните пещерните галерии да бъдат наводнени и да не са достъпни за посещение.


Кога се провежда:

Може да заявите програмата във време удобно за вас. Приключението е възможно да се случи, както за един или двама участници, така и за група. Участието в група е по-изгодно като бюджет, така че ако сте един или двама желаещи и искате да се присъедините към група, моля пишете ни и ние ще ви отговорим, кога това е възможно.


Достигане до стартовата точка:

  • С влак до жп гара Лакатник

  • С личен автомобил.

  • С организиран или споделен авто транспорт.


Необходима лична екипировка:

Дрехи за туризъм, съобразени със сезона и обувки без токчета.


Ценa:

Моля, пишете ни за предпочитаната от вас дата и брой участници във вашата група и ние ще ви изпратим най-добрата наша оферта.


Допълнително предлагаме:

  • Професионално фото заснемане на събитието.

  • Професионално видео заснемане + монтаж на видеоклип или филм за приключението.

Тези опции са по допълнителна заявка.


Фотоалбум
Видео от Искърския пролом
Информация за записване
Пещерна виаферата, Лакатник

Пещерно приключение с клуб Еделвайс