Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс

ПЕЩЕРНА ВИА ФЕРАТА
Виа ферата, катерене и рапел в пещера Темната дупка при Лакатник.
Пещерна виа ферата, Темната дупка, Лакатник
Пещерите на Лакатник

Виаферата Лютиброд

Клуб Еделвайс предлага подземно приключение с катерене по виа ферата и спускане на рапел в галериите на пещера "Темната дупка". Програмата обхваща привходния лабиринт на една от най-големите необлагородени пещери в България, която се намира в Искърското дефиле, съвсем близо до гара Лакатник и Осиковските /Лакатнишки/ скали.

Приключението е от три части, като в първата част се преминава през подземни галерии, които на места изискват леко пропълзяване и катерене, така че участниците да свикнат с релефа и формите на пещерата. Тази първоначална обиколка включва и популярните за посещение, подземно езеро и подземен водопад в пещера Темната дупка, които са леснодостъпни. В този начален етап групата е оборудвана с каски, челници и ако е необходимо и с пещерни гащеризони, които предпазват дрехите на участниците.

Вторият етап на приключението е на светло при входа на пещерата. Тук групата се дооборудва със специална екипировка за катерене и всички предварително тренират движението и осигуряването по пещерната виа ферата, която предстои.

В третия етап от авантюрата, групата обезопасена с алпийски седалки и обвързана с алпийски въжета се устремява към втория етаж на пещерата. Преминават се с катерене, така нареченото място "Чатала" и скални прагова, които оформят пещерен каньон. След каньона се достига хоризонтална галерия, която извежда търсачите на приключения до галериите на подземна река.

Тази програма в зависимост от броя на участниците и от кондицията на групата може да трае между 3 и 6 часа.

Минималната подходяща възраст за участие е 10 - 12 години, като в първия етап на програмата може да се прецени, дали пещерното приключение и предстоящото катерене ще е подходящо както за участващите деца, така също и за по-възрастните "пещерняци".

Темната дупка при Лакатник

Посещение на необлагородена пещера

Тренировка за пещерна виа ферата

Виаферата в пещера Темната дупка

Ниво на трудност:

Програмата е подходяща за хора с нормална физическа подготовка и не изисква специални умения от страна на участниците. Необходимо е обаче специално желание: Да се справите с трудностите независимо от обстановката...

Програмата е вид обучение за предвижване през пресечен, скалист терен и пещерни галерии. Екипът на клуб Еделвайс предоставя необходимана специална екипировка и инструктори.


Стартови точки:

Изходния пункт на програмата е близо до жп гара Лакатник. Мястото на срещата и стартовата точка с групата са близо до ресторант Пещерата - беседка при въжен мост над река Искър. Точните координати паркинга и мястото на срещата по Гугъл картата са: 43.087796, 23.382156.


Най-добър сезон:

Програмата е подходяща за целогодишно изпълнение и дори в зимни условия. При много проливни дъждове във водосборния район на пещерата и при интензивно снеготопене е възможно част от привходните пещерните галерии да бъдат наводнени и да не са достъпни за посещение.


Кога се провежда:

Може да заявите програмата във време удобно за вас. Приключението е възможно да се случи, както за един или двама участници, така и за група. Участието в група е по-изгодно като бюджет, така че ако сте един или двама желаещи и искате да се присъедините към група, моля пишете ни и ние ще ви отговорим, кога това е възможно.


Достигане до стартовата точка:

  • С влак до жп гара Лакатник - вижте подходящите влакове в Разписанието на БДЖ.

  • С личен автомобил.

  • С организиран или споделен авто транспорт.


Необходима лична екипировка:

Дрехи за туризъм, съобразени със сезона и обувки без токчета.


Ценa:

260 лева за група до 4 човека + 55 лева за всеки следващ участник.

Предлагаме отстъпка за деца и семейства.

Посочените цени са специално за български групи.

Посочените цени не съдържат ДДС.

Пещерна виаферата Темната дупка

Пещерно приключение с клуб Еделвайс

Допълнително предлагаме:

  • Професионално фото заснемане на събитието.

  • Професионално видео заснемане + монтаж на видеоклип или филм за приключението.

Тези опции са по допълнителна заявка.


Фотоалбум
Видео от Искърския пролом

Други приключения в района:

Виа ферата "Черепишки скали"
Виа ферата "Мальовица"
По пътеките на Искърското дефиле
Каяк по река Искър
Рафтинг по река Искър
Рапели по водопади
Академия за приключения