Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


ПЛАНИНИ И ВЪРХОВЕ
Ръбът Средоноса в Пирин Планина
Ръбът Средоноса в Пирин Планина

Мальовица

Изкачване на Злия зъб, Рила

Връх Злият зъб, Рила

Слизане на рапел от връх Злия Зъб в Рила планина

ПЛАНИНИ И ВЪРХОВЕ

Клуб Еделвайс предлага програми, включващи изкачване на планински върхове по нетрадиционни маршрути, които налагат на места катерене и осигуряване с алпийска екипировка. Тези изкачвания са подходящи, както за запалени туристи, така също и за всички любители на приключения. По време на събитието участниците могат да натрупат нов планинарски опит и базови умения за работа с алпийска екипировка, защото програмата е и обучение по планинарство.

Примерни маршрути, които предлагаме при летни условия са:

  • Пирин планина, връх Вихрен, изкачване по Джамджиевия ръб. Подходът за маршрута е от към Банско, а изходният пункт е хижа Вихрен.

  • Рила планина, изкачване н върховете Злия зъб, Орловец и Мальовица по северозападния гребен. Подход от към село Говедарци. Изходен пункт хотелски комплекс Мальовица.

  • Рила планина, траверс по "Трионите" на връх Мусала. Подход от към Самоков, изходен пункт Боровец.


Нашата най-популярна програма в този стил е изкачването на връх Злия Зъб, намиращ се в мальовишкия дял на Рила планина.

Мальовица е един от най-красивите райони на Рила планина. Стръмните стени на върховете тук са истинско предизвикателство за алпинистите. В тази част на Рила има върхове и скални кули, които се достигат само с катерене. Един от тях е връх Злия Зъб. Той има три алпийски стени, южната от които е подходяща за изкачване от хора без предварителни познания в областта на алпинизма. Естествено групата е придружавана от водачи алпинисти, а участниците са екипирани, като за сериозно алпийско катерене...

Добрата продължителност на програматна е два дни, но е възможно при група с планински опит, изкачването на Злият Зъб да се случи и в рамките на един ден. Оптималният вариант е:

  • Ден 1 - тренировка по катерене и спускане на рапел по алпийско въже

  • Ден 2 - изкачването на Злия зъб. При добра кондиция на групата, може да бъде достигнат и връх Орловец.


Многодневната програма в района на Мальовица може да включва изкачване на връх Мальовица по северозападния гребен, преминаване през едноименната виаферата, планинскси преход в района на заслон Страшно езеро, Рилски манастир, хижа Иван Вазов, седемте Рилски езера...


Най-подходящ сезон:

От юни до октомври. Има сезони, в които месеците май и ноември също са подходящи за провеждане на програмата. При лоша метеорологична обстановка във високата част на планината, предлагаме алтернативен вариант на приключението.


Кога се провежда:

Всяка група може да заяви ден и час по свой избор.

Индивидуални участници и малки групи могат да ни пишат и да ги присъединим към по-голяма група, когато това е възможно.


Цена:

Договаря се според броя на участниците, мястото на програмата и деня на събитието.


Фотоалбум
Видео от Злия Зъб
Мальовица

Изкачване на Злия зъб, Рила

Връх Злият зъб, Рила

Слизане на рапел от връх Злия Зъб в Рила планина