Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


КАТЕРАЧИТЕ
Катерене на връх Харамията, Рила планина
Катерене на връх Харамията, Рила планина

Катерене в Рила планина

Лакатник

Катерене в пещера Проходна

КАТЕРАЧИТЕ

Програмата е подходяща за търсачите на приключения, които нямат достатъчно опит в областта на катеренето, но желаят да се докоснат до адреналина и емоцията на подобно изпитание.

Приключението включва катерене, спускане на рапел по алпийско въже, лекция и практически упражнения за работа със специфичната екипировка. При нас всяка програма е вид обучение.

През пролетта, лятото и есента предлагаме четири района, където в зависимост от сезона и конкретната метеорологична прогноза, може да се реализира катерачното предизвикателство.

През зимата вижте програмата Ледено катерене.


Комините на Витоша

Скалния масив на "Комините" се намира по северните склонове на Витоша, в непосредствена близост до град София. До катерачните турове се достига след кратък пешеходен преход в горския пояс на планината. Мястото е изключително подходящо за първи стъпки в алпинизма. От върха на скалите се открива прекрасна панорама към цялото Софийско поле и западна Стара планина. Приключението тук може да се реализира почти във всички дни от май до края на октомври.


Зъбът на Врачански Балкан

Врачанските скали са един от най-популярните обекти за алпинизъм в България. Те се намират при прохода Вратцата, близо до едноименния град. До тях може да се достигне с автомобил от равнината или с колело през планината. Сред величествената панорама тук се откроява скалната кула "Зъбът". Името на острата скала, само говори за непристъпността на този масив, но към върха има катерачен път, подходящ за хора с малък опит в областта на алпинизма. По този път, сравнително лесно, може да се достигне най-високата точка на "Зъбът", от където следва спускане по въже към равната земя.

Програмата в този район е подходяща за пролетта, есента и хладното лято.


Злия Зъб в Рила планина

Върховете и скалите в Мальовишкия дял на Рила планина са люлката на българския алпинизъм. Катерачната програма тук е удачно да бъде двудневна. Целта е изкачване на връх Злия зъб по североизточния гребен или от юг. Маршрутът се намира високо в планината и неговото преодоляване изисква добра физическа подготовка.

Връх "Злия зъб" е един от рилските исполини, към който няма туристически пътеки. Неговата югоизточна стена е едно от големите предизвикателства за родните алпинисти.

Тази програма може да се реализира при подходящи атмосферни условия през лятото или първите есенни дни.


Катерене в пещера Проходна

Пещера Проходна се намира в карстовия район на Карлуково близо до град Луковит. Районът е перфектно съчетание между пещери, скални арки, малко посещавани каньони и река, които са естествен декор на разнообразни приключенски активности. Тук може да се проведе катерачна програма за начинаещи, която да не зависи от метеорологичните условия. Навсякъде другаде в България може да се излива проливен дъжд или да е адска жега, а по скалите в пещера Проходна да е сухо и прохладно. Програмата може да бъде съчетана с лодки, колоездене, спускане по алпийски въжета в пещери, посещение на древни скални църкви и приятен бивак с лагерен огън.

Програмата в този район може да бъде еднодневна или многодневна през месеците от април до октомври.


Цена:

Договаря се според броя на участниците, мястото на програмата и деня на събитието.

Катерене в Рила планина

Лакатник

Катерене в пещера Проходна