Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс

ЛЕДЕНО КАТЕРЕНЕ
Обучение по ледено катерене на Скакавица, Рила планина

Ледено катерене на Боянския водопад

Курс по ледено катерене на Скакавица, Рила планина

Ледено катерене в Искърското дефиле

Ако обичате планините и искате да се докоснете до емоцията на зимните предизвикателства, то чрез нашата програма "Ледено катерене", ще може да изкачите напълно безопасно някои от замръзналите водопади на Рила, Витоша или Стара планина.

Приключението зависи силно от "метеорологичните настроения" на зимата и затова предлагаме три района, които са подходящи при различни снежни и ледени условия.


Боянския водопад на планина Витоша

Замръзва почти всяка зима през студените дни на януари или февруари. Височината на ледовете е около 25 метра. Боянският водопад е изключително подходящо място за първи стъпки в леденото катерене. Намира се на около час ходене пеш по планинска пътека от софийския квартал Бояна и на около двадесет минути от хижа Момина скала. При зима с достатъчно сняг до водопада може да се слезе и със ски от районите на Черни връх или Златни Мостове.


Водопадите на Искърското Дефиле, Стара планина

Замръзват само в най-студените зими, но са перфектно място за ледено катерене. Подходящ за начинаещи катерачи е водопада "Под камико", който се намира при село Бов и е с височина около 40 метра. За любителите на по-адреналинови и трудни изкачвания, предизвикателството е водопада Скакля, който е при село Заселе. И до двата водопада се достига лесно с кола, като по този начин остава повече време за катерене... Изходен пункт за приключението е град Своге.

Водопадите в Искърското дефиле са подходящи за катерене максимум една или две седмици от най-студените дни на януари. Тези водопади не замръзват всяка зима. Наш филм за този район от Стара планина може да гледате чрез линка "Ледовете на Балкана"

Първата снимка на тази страница е от водопада "Скакля" при село Заселе.


Скакавишките водопади в Рила планина

Водопадите малка и голяма Скакавица се намират в северозападната част на Рила планина близо до едноименната хижа Скакавица. Изходен пункт за района е Сапарева Баня и курорта Паничище. До Скакавица може да се достигне лесно и чрез спускане със ски от района на седемте рилски езера.

Подходящ сезон за приключението са месеците януари - март

Скакавишките водопади замръзват всяка година, но поради лавинните условия, достъпът до големия водопад не винаги е безопасен. Ледената брония на водопада Голяма Скакавица е висока около 65 метра. Малка Скакавица е на две нива с обща височина от около 50 метра. Малкият скакавишки водопад е на сравнително безопасно място и може да се катери по всяко време на зимата. Подходящ е за начално обучение.

Продължителността на програмата в района на Скакавица е удачно да бъде два дни, като се нощувката е в едноименната хижа.


Леденото приключение, което предлагаме включва:

  • обучение и практически занимания по катерене на замръзнал водопад като нивото на трудност е съобразено за хора без предварителна подготовка.

  • спускане на рапели по алпийско въже.

  • лекция и практика на тема "Лавинна безопасност". Тази точка е включена в двудневната програма на Скакавица.

На участниците в програмата се предоставя пълно алпийско оборудване. Необходимата лична екипировка е дрехи и обувки за зимната планина.


Пътят към хижа Скакавица:

От град Сапарева Баня, с кола през курорта Паничище, се достига местността Зелени Преслап. Посоката на пътя е Паничище - хижа Пионерска. От Зелени Преслап, където има удобен паркинг, се тръгва пеш по горска пътека към хижа Скакавица. Преходът е около час - час и половина.

До хижа Скакавица може да се достигне и чрез ски спускане от района на хижа Рилски езера:


ЦЕНОВА ЛИСТА:

Индивидуалната такса за участие в приключенската програма "Ледено катерене" се определя от броя на участниците, времетраенето на програмата и мястото на замръзналите водопади. В този контекст моля пишете ни и ние ще Ви изпратим конкретно предложение.

Примерна цена за еднодневна програма на Боянския водопад: 280 лева общо за 1 или 2 човека + 90 лева за всеки следващ участник. Група до 6 човека се придружава от двама интруктори.

Примерна цена за еднодневна програма в района на Рилска Скакавица: 340 лева общо за група от 1 или 2 човека + 100 лева за всеки следващ участник. Група до 6 човека се придружава от трима интруктори.

Посочените цени са със специална отстъпка за български групи и включват необходимата специфична екипировка за катерене.

Посочените примери са за най-леснодостъпните замръзващи водопади.

Мястото и вида на програмата се определя от конкретните снежни, лавинни и метеорологични условия в деня на събитието.

Снимки от ледено катерене

Видео от ледено катерене в:

Искърското дефиле
Рилска Скакавица