Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс

ЛЕДЕНО КАТЕРЕНЕ
Обучение по ледено катерене на Скакавица, Рила планина
Обучение по ледено катерене на Скакавица, Рила планина

Ледено катерене на Боянския водопад

Курс по ледено катерене на Скакавица, Рила планина

Ледено катерене в Искърското дефиле

ЛЕДЕНО КАТЕРЕНЕ

Ако обичате планините и искате да се докоснете до емоцията на зимните предизвикателства, то чрез нашата програма "Ледено катерене", ще може да изкачите напълно безопасно някои от замръзналите водопади на Рила, Витоша или Стара планина.

Приключението зависи силно от "метеорологичните настроения" на зимата и затова предлагаме няколко района, които са подходящи при различни снежни и ледени условия.


Боянския водопад на планина Витоша:

Замръзва почти всяка зима през студените дни на януари или февруари. Височината на ледовете е около 25 метра. Боянският водопад е изключително подходящо място за първи стъпки в леденото катерене. Намира се на около час ходене пеш по планинска пътека от софийския квартал Бояна и на около двадесет минути от хижа Момина скала. При зима с достатъчно сняг до водопада може да се слезе и със ски от районите на Черни връх или Златни Мостове.


Водопадите на Искърското Дефиле, Стара планина:

Замръзват само в най-студените зими, но са перфектно място за ледено катерене. Подходящ за начинаещи катерачи е водопада "Под камико", който се намира при село Бов и е с височина около 40 метра. .

Водопадите в Искърското дефиле са подходящи за катерене максимум една или две седмици от най-студените дни на януари. Тези водопади не замръзват всяка зима. Наш филм за този район от Стара планина може да гледате чрез линка "Ледовете на Балкана".

Първата снимка на тази страница е от водопада "Скакля" при село Заселе.


Скакавишките водопади в Рила планина:

Водопадите малка и голяма Скакавица се намират в северозападната част на Рила планина близо до едноименната хижа Скакавица. Изходен пункт за района е Сапарева Баня и курорта Паничище. До Скакавица може да се достигне лесно и чрез спускане със ски от района на седемте рилски езера.

Подходящ сезон за приключението са месеците януари - март.

Скакавишките водопади замръзват всяка година, но поради лавинните условия, достъпът до големия водопад не винаги е безопасен. Ледената брония на водопада Голяма Скакавица е висока около 65 метра. Малка Скакавица е на две нива с обща височина от около 50 метра. Малкият скакавишки водопад е на сравнително безопасно място и може да се катери по всяко време на зимата. Подходящ е за начално обучение.

Продължителността на програмата в района на Скакавица е удачно да бъде два дни, като се нощувката е в едноименната хижа.


Водопадите на западна Стара планина:

Изходен пункт за тези водопади е град Берковица. Условията са много подходящи за начални стъпки в леденото катерене. Програмата в този район може да бъде еднодневна, многодневна и да е съчетана със зимно изкачване, и ски спускания в района на връх Ком или друг старопланински връх от западния дял на Стара планина.


Леденото приключение, което предлагаме включва:

  • обучение и практически занимания по катерене на замръзнал водопад като нивото на трудност е съобразено за хора без предварителна подготовка.

  • спускане на рапели по алпийско въже.

  • лекция и практика на тема "Лавинна безопасност". Тази точка може да е включена в двудневната програма.


Важна информация за програмите с ледено катерене:

Леденото катерене е атрактивно и емоционално, но местата и периода за практикуването на тази дейност са ограничени. Ако по един замръзнал водопад се катерят няколко човека едновременно, то това крие опасност от откъртване и падане на ледени блокове. В този контекст е добре програмите да се случват в делнични дни, когато на популярните за ледено катерене места няма много хора или да са на алтернативни водопади, които не са много посещавани от гилдията на ледените катерачи.


ЦЕНОВА ЛИСТА:

Цените се определят според броя на участниците, мястото на събитието и продължителността на програмата. В този контекст ако леденото катерене представлява интерес за Вас моля пишете ни и ние ще ви предложим най-удачната опция според конкретните метеорологични условия, вашето свободно време и броя на участниците в групата.

Снимки от ледено катерене

Видео от ледено катерене в:

Искърското дефиле
Рилска Скакавица
Ледено катерене на Боянския водопад

Курс по ледено катерене на Скакавица, Рила планина

Ледено катерене в Искърското дефиле