Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ
С колело от Петрохан до река Искър

Планинско колоездене с клуб Еделвайс

Преходи с планинско колело
С колело от Петрохан до река Искър

Планинско колоездене с клуб Еделвайс

Преходи с планинско колело

Велопоход в западни Родопи

Веломаршрут Дреново - Искрец

С планинско колело в Искърското дефиле

Веломаршрут от Мездра през Роман до Карлуково

ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ

Клуб Еделвайс предлага водачи на велосипедни турове и логистика за организиране на велопреходи в различни райони на България, Сърбия и Македония. За нашата страна посочваме няколко изключително панорамни и атрактивни веломаршрута в Рила, Западни Родопи и западна Стара планина.

Колоездачните преходи могат да бъдат еднодневни или в продължение на няколко дни. Трасетата в по-голямата си част започват от висока точка в планината и се спускат по черни пътища или пътеки плавно към долините. Велотрасетата могат да бъдат съобразени, като ниво на трудност с предварителните изисквания и опит на участниците. Предлагаме и маршрути подходящи за деца.


ПРИМЕРНИ МАРШРУТИ:

1. По билата на Стара планина от Петрохан до река Искър.

Това е един от най-панорамните и красиви маршрути в Западна Стара Планина, съчетаващ приятни спускания, равни участъци и кратки, полегати изкачвания. Стартовата точка е прохода Петрохан, а финала е при река Искър в Село Церово. Възможно е колопрехода да започне и от района на хижа Ком и в рамките на един или два дни да се стигне до Лакатник. По пътя може да се види и 120 метровия водопад Скакля, който се намира при село Заселе.

Понор планина - така се нарича дял от западна Стара планина, който се намира между Петрохански проход и Искърското дефиле. Името на планината произхожда от многото понори, които поглъщат реките във високата част на планината и през пещерни галерии, отвеждат подземната вода до извори и пещери в долината на река Искър.

Колоездачното приключение, което предлагаме, преминава именно през този рядко посещаван, но много красив район на планината. От стартовата точка, черен път лъкатуши покрай билото на старопланинския дял Козница, на около 1400 метра надморска височина и през високите плата на Понор планина маршрутът се спуска до село Зимевица. От там по асфалт спускането продължава към река Искър или по черни пътища може да се достигнат Лакатник или Искрец.

Подходящите сезони за велопреход в района на Петрохан са късната пролет, лятото и началото на есента.


2. Веломаршрути в Искърското Дефиле.

Предлагаме еднодневни или полудневни колоездачни трасета, които са близо до София в дефилето на река Искър. Веломаршрутите са с преобладаващи спускания и с изходен пункт селата около град Своге. С автотранспорт достигаме висока точка в планината, откъдето през черни пътиша или по асвалт се спускаме обратно към долината на река Искър.

Стартовите точки са землищата на селата Зимевица, Бов, Лесков дол, Дружево. Маршрутите могат да обхващат района на Лакатнишките скали, Искрец, където са пещера Душника и водопад Добравишка скакля, манастира Седемте престола, долината на Батулийска река, част от планинския път Ком-Емине в района на хижа Лескова.

По поречието на река Искър предлагаме и велотрасе подходящо за ранната пролет и късната есен в района на Струпешкия манастир.


3. Рила планина.

Описваме два примерни маршрута, каито са едни от най-панорамните велотрасета в източния и северен дялове на Рила.

Язовир Белмекен, хижа Христо Смирненски, село Черна Места. Началото на маршрута е асвалтов път виещ се на около 2000 метра надморска височина в района на язовир Белмекен. Следва спускане по билни черни пътища към долината на река Места. Трасето може да се измине в рамките на един ден, а многодневните програми продължават към западния дял на Родопите и Велинград.

Паничище, хижа Пионерска, Лакатишка Рила, спускане към Говедарци или Сапарева Баня. Този маршрут преминава през малко познатия, но много интересен дял на Лакатишка Рила. От билото на този дял се откриват прекрасни панорами към най-високите върхове на Рила планина.

Описаните в Рила маршрути са подходящи за късната пролет, лятото и началото на есента.


Предложените велотрасета са една много малка част от колоездачните приключения, които може да направим за Вас. Ако желаете провеждането на велопоход в определена част на България, може да се свържете с нас и ние да проектираме подходящото трасе за вашия екип, вашата компания или вашите приятели.


НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА

В колоездачното приключение, участниците могат да ползват наше колело или да участват със собствено колело. Ако ползвате лично колело, не е необходимо да разполагате с последен модел велосипед за шеметно спускане, а да имате здраво и стегнато колело с преден амортисьор, което да е с подходящи гуми и капли за планински преходи. Ако не разполагате с лична каска, то ние ще ви предоставим такава. Протектори за лактите, колената и на гърба не са задължителни, тъй като маршрутите, които предлагаме са по-скоро панорамни и релаксиращи отколкото екстремни. Дрехите трябва да отчитат капризите на сезона, в който се провежда приключението.


ТРАНСПОРТ НА КОЛЕЛАТА ДО СТАРТА

Голяма част от велопреходите, които организираме имат различна стартова и финална точки. Ако ползвате наши колела, ние поемаме ангажимента да транспортираме велосипедите до старта. Ако ползвате лично колело може вие да доставите вашия велосипед до началото на маршрута или ние да го превозим с наш транспорт. Моля да се има в предвид, че транспорта на много колела изисква време и в много случаи е по-добре това да се случи в деня преди събитието. Тази подробност е особено важна при еднодневните програми, когато старта е рано сутрин и маршрута за планинско колоездене е дълъг.


ЦЕНА

Бюджета на събитие, включващо планинско колоездене се определя от заявката на групата.


Видео от Петрохан
Велопоход в западни Родопи

Веломаршрут Дреново - Искрец

С планинско колело в Искърското дефиле

Веломаршрут от Мездра през Роман до Карлуково