Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс

ВИАФЕРАТА "ЧЕРЕПИШКИ СКАЛИ"
Виа ферата Искърско дефиле, Черепиш, Лютиброд Виаферата Черепишки скали Виаферата близо до София
Катерене по Черепишките скали

Просечен камък

Шишмановите пещери

Виаферата при село Лютиброд

Пещера Чърналевица

Катерене и виа ферата с клуб Еделвайс

Катерене, рапел, пещери, виа ферата, скални кули и древна крепост в един ден...

Клуб Еделвайс представя един от най-интересните райони за приключенски туризъм в България, където програмата в рамките на един или два дни може да включва планински преходи, катерене по скали, посещение на пещери, спускане на рапели, рафтинг и каяк по река Искър, древни крепости, базилики и манастир. Естествения декор на приключението са Черепишките скали, скалния процеп Просечен камък, Ритлите, останките на крепостта Шишманово кале, Черепишкия манастир, панорамите към парк Врачански Балкан...

Изходен пункт на програмата е село Лютиброд, което се намира в Искърското дефиле на пътя между градовете Мездра и Своге. От Лютиброд към Черепишкия манастир има планинска пътека, която лъкатуши панорамно по стар римски път през непристъпните на пръв поглед скали. В миналото хората са прорязали една от скалните прегради, за да направят възможно минаването през труднопроходимия релеф на планината. Днес това място и този проход носят името "Просечен камък". Пътят през планината се е охранявал и от крепост, чиито отбранителни зидове могат да се видят и днес на хълма Шишманово кале. Това укрепление от повечето си страни е било естествено защитено от отвесни скали. В района на калето има множество малки пещери, проходи и изкуствени скални прорези, които са били "тайни врати" на някогашната крепост.

Екипът на клуб Еделвайс е разработил и предлага в района на Шишмановото кале две приключенски трасета, едното от които е по-лесно и по-кратко, а второто трасе е по-адреналиново и включва посещението на пещери, до които се достига само с катерене.

Финалът на приключението е възможно да бъде в Черепишкия манастир, до който от Шишмановото кале се достига по древен римски път. Има опция и за кръгов маршрут с връщане към Лютиброд по планинска пътека или по река Искър с лодка... Лежерния вариант на обратния път от Четерпишкия манастир към изходната точка - село Лютиброд е 5 минути с влак или с автомобил.


Ниво на трудност:

Като цяло програмата не изисква специални умения от страна на участниците, но според продължителността, нивото на физическо натоварване и включените активности може да бъде по-релаксираща или по приключенска:


Програма Релакс:

Маршрутът започва от село Лютиброд, преминава през скалния процеп "Просечен камък и Шишмановото кале, и на финала достига Черепишкия манастир. В района на калето се посещават три пещери, до част от които се достига с леко катерене. През скалните ръбове на крепостта групата се движи обвързана с алпийско въже. Този вариант на програмата е сравнително лек и подходящ за деца на възраст 7-10 години.


Програма Приключение:

По-трудната авантюра, обхващаща изцяло маршрута на релаксиращата програма като допълнително в района Шишмановото кале участниците се спускат на рапел по алпийско въже, след което следва катерене по виаферата. Така се достига до труднодостъпна пещера, разположена по средата на катеренето. Маршрутът е две идеи по-труден от лежерния вариант и е подходящ за деца над 10 години.


Двудневна програма:

Включва гореописаните активности, които се случват на различни места из скалния лабиринт на Черепишките скали + рафтинг или каяк по река Искър в района на Черепиш.

Описаните приключения не изискват специални умения от страна на участниците.

Програмата е вид обучение за предвижване на група през пресечен, скалист терен.

Екипът на клуб Еделвайс предоставя необходимана специална екипировка.


Стартова точка:

Изходния пункт на програмата е село Лютиброд. Мястото на срещата и стартовата точка са при къта за отдих, намиращ се до информационния център на парк Врачански Балкан в село Лютиброд. Въпросното мястото е срещу природната забележителност "Ритлите" и единственият мост над река Искър в района. Точните координати на срещата по Гугъл картата са: 43.107465, 23.624400


Най-добър сезон:

Програмата е подходяща за целогодишно изпълнение и дори в зимни условия. В най-горещите летни дни препоръчваме ранно изпълнение по време на сутрешния, летен хлад. Пролетта, прохладните летни дни и есента са най-доброто време за посещение на Черепишките скали.


Кога се провежда:

Приключението се провежда по предварителна заявка на група или на индивидуален участник. Ако индивидуални участници или по-малки групи желаят да бъдат присъединени към по-голяма група и така да се възползват от по-изгоден бюджет, то моля пишете ни и ние ще Ви отговорим на кои дати евентуално има такава възможтност.


Достигане до стартовата точка:

  • С влак до жп гара Лютиброд

  • С личен автомобил.

  • С организиран или споделен авто транспорт.


Необходима лична екипировка:

Дрехи за туризъм, съобразени със сезона и леки обувки без токчета. Задължително поне литър и половина вода на човек. По трасето няма чешми.


Ценa:

Моля, пишете ни за предпочитаната от вас дата и брой участници във вашата група и ние ще ви изпратим най-добрата наша оферта.


Допълнително предлагаме:

  • Професионално фото заснемане на събитието.

  • Професионално видео заснемане + монтаж на видеоклип или филм за приключението.

Тези опции са по допълнителна заявка.

Фотоалбум
Видео от програмата
Информация за записване
Виаферата в Искърското дефиле

Черепишки манастир

Шишмановите пещери

Виаферата при село Лютиброд

Екопътека Просечен камък

Пещера Чърналевица