Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс

СЪКРОВИЩЕТО НА ИВАН ШИШМАН
Екопътека, катерене, рапел, пещери, виа ферата, скални кули, древна крепост и манастир в един ден...
Виа ферата Искърско дефиле, Черепиш, Лютиброд
Пещерите на Лакатник

Виаферата Лютиброд

Екопътека Просечен Камик

Клуб Еделвайс представя един от най-интересните райони за приключенски туризъм в България, където програмата в рамките на един или два дни може да включва, както активности по скали и пещери, така също и приключения по вода с каяк или рафтинг лодка. Естествения декор на авантюрата са Черепишките скали, екопътека Просечен камък, Ритлите и руините на крепостта Шишманово кале, Черепишкия манастир, панорамите към парк Врачански Балкан...

Изходен пункт на програмата е село Лютиброд, което се намира в Искърското дефиле на пътя между градовете Мездра и Своге. От Лютиброд към Черепишкия манастир има планинска пътека, която лъкатуши панорамно по стар римски път през непристъпните скали. В миналото хората са прорязали една от скалните прегради, за да направят възможно минаването през труднопроходимия релеф на планината. Днес това място и този проход носят името "Просечен камък". Пътят през планината се е охранявал и от крепост, чиито отбранителни зидове могат да се видят и днес на хълма Шишманово кале. Древната крепост от повечето си страни е била естествено защитена от отвесни скали. В района на калето има множество малки пещери, проходи и изкуствени скални прорези, които са били "тайни врати" на укреплението.

Името на калето и района на Черепиш са свързани с цар Иван Шишман, който е един от последните български владетели преди падането на България под Османско владичество. Легендите разказват, че след една от неуспешните битки с турците Шишман и свитата му отстъпват и укриват в една от пещерите на Черепиш царската корона и златна плащеница...

По следите на древното съкровище днес може да тръгнем и ние, като пребродим част от непристъпните пещерни ниши в района на старата крепост. До входовете на тези тайни отвори в земята се достига с катерене или чрез спускане на рапел по алпийско въже.

Екипът на клуб Еделвайс е разработил и предлага в района на крепостта две приключенски трасета, едното от които е по-лесно и по-кратко и може да се премине за около час - час и половина, а второто трасе е по-адреналиново, включва посещението на пещери, до които се достига само с катерене и може да бъде преодоляно средно за около три часа.

Финалът на приключението е възможно да бъде в Черепишкия манастир до който от Шишмановото кале се достига по екопътека "Просече Камик". Има опция за кръгов маршрут с връщане по планинска пътека или по река Искър с лодка... Лежерния вариант на обратния път от Четерпишкия манастир към изходната точка - село Лютиброд е 3 минути с влак или с автомобил.

Черепишките скали

Шишмановите пещери

Спускане на рапел в Искърското дефиле

Река Искър при Черепиш

Пещера Чърналевица

Ниво на трудност:

Като цяло програмата не изисква специални умения от страна на участниците, но според продължителността, нивото на физическо натоварване и включените активности може да бъде по-релаксираща или по приключенска:


Програма Релакс:

Маршрута започва от Лютиброд, преминава през Просечен Камък и Шишмановота кале, и на финала достига Черепишкия манастир. В района на калето се посещават три пещери, до част от които се достига с леко катерене. През скалните ръбова на крепостта групата се движи обвързана с алпийско въже. Този вариант на програмата е сравнително лек и подходящ за деца на възраст 7-10 години.


Програма Приключение:

По-трудната авантюра, обхващаща изцяло маршрута на релаксиращата програма и допълнително в района Шишмановото кале включва рапел по алпийско въже, катерене и виаферата. Така се достига до труднодостъпна пещера, разположена по средата на катеренето. Маршрутът е две идеи по-труден от лежерния вариант и е подходящ за деца над 12 години.


Двудневна програма:

Включва гореописаните активности, които се случват на различни места из скалния лабиринт на Черепишките скали + рафтинг или каяк по река Искър в района на Черепиш.


Описаните приключения не изискват специални умения от страна на участниците.

Програмата е вид обучение за предвижване на група през пресечен, скалист терен.

Екипът на клуб Еделвайс предоставя необходимана специална екипировка.


Стартова точка:

Изходния пункт на програмата е село Лютиброд. Мястото на срещата и стартовата точка с групата са при къта за отдих, намиращ се до информационния център на парк Врачански Балкан в село Лютиброд. Мястото е до моста над река Искър, намиращ се близо до природната забележителност "Ритлите". Точните координати на мястото на срещата по Гугъл картата са: 43.107465, 23.624400


Най-добър сезон:

Програмата е подходяща за целогодишно изпълнение и дори в зимни условия. В най-горещите летни дни препоръчваме ранно изпълнение по време на сутрешния, летен хлад. Пролетта, прохладните летни дни и есента са най-доброто време за посещение на Черепишките скали.


Кога се провежда:

Всяка група над 4 човека може да заяви ден и час по свой избор. Индивидуални участници или група от 2-3 човека могат да бъдат включени в по-голяма група, когато това е възможно. Има опция да се направи програма специално за един човек или за малка група.


Достигане до стартовата точка:

  • С влак до жп гара Лютиброд - вижте подходящите влакове в Разписанието на БДЖ.

  • С личен автомобил.

  • С организиран авто транспорт.


Необходима лична екипировка:

Дрехи за туризъм, съобразени със сезона и леки обувки без токчета. Задължително поне литър и половина вода на човек. По трасето няма чешми.

Виаферата в Искърското дефиле

Катерене и рапели с клуб Еделвайс

Черепишки манастир

Ценa:

260 лева за група до 4 човека + 55 лева за всеки следващ участник.

Децата, ако се придружават от двама възрастни са с 30% отстъпка.

Посочените цени са специално за български групи.

Посочените цени не съдържат ДДС.


Допълнително предлагаме:

  • Професионално фото заснемане на събитието.

  • Професионално видео заснемане + монтаж на видеоклип или филм за приключението.


Други приключения в района:

Рафтинг по река Искър

Каяк по река Искър

Рапели по водопади

Пещерна виа ферата

Планинско колоездене


Фотоалбум
Видео от програмата
Видео от Искърското дефиле
Виа ферата "Мальовица"
Академия за приключения