Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс

СКАЛНИТЕ АРКИ НА КУНИНО
Скалните арки при село Кунино Виаферата Черепишки скали Скалните арки на Кунино Приключенсдки турове близо до София
Скалните арки на Кунино

Приключенски тур Кунино

Приключенски тур Кунино

Карстовия район на село Кунино е едно от най-интересните места за приключенски туризъм в България. Тук природата е изваяла естествени, скални лабиринти от арки, кули, пещери, ждрела и каньони. В една от пещерите на района, наречена Самуилица II са открити следи от хора населявали тези места по време на каменната епоха тоест, когато оръдията на труда и оръжията са били направени все още направени от камък.

Приключението, което Ви предлагаме е докосване до древната история на нашата земя, като същевременно ще обходим слабо посещавани, трудно достъпни, но много впечатляващи места от скалния масив между селата Кунино, Карлуково и Каменно поле.

Старт на програмата е жп гара Кунино. След кратък преход покрай река Искър ще се озовем в основата на плато, чиято южна стена е естествено проядена от пещерни галерии, скални арки и кули. През две проходни пещери и през върха на една от кулите ще се изкачим към "горната земя". На някои места от това изкачване, където са необходими катерачни движения по скалите ще бъдем подсигурени с алпийска екипировка. Така ще достигнем поредната панорамна точка към долината на река Искър. От върха на платото има два пътя към долината. По-директния и бърз път включва спускане на рапел в проходна пещера тип кладенец... Рапелът е около 30 метра. Ако сме отделили цял ден за приключението, то продължаваме към друга проходна пещера, в която от едната страна се спускаме на рапел, а от другата излизаме с катерене... Следва движение през скален процеп, още две пещери и с рапел се озоваваме в скална ниша с древни скални рисунки. От там продължаваме обвързани и обезопасени с въже през скални первази и така достигаме финала...

Програма, включваща подобни приключения в района на Кунино може да продължи два и повече дни, като не се повтарят местата, които ще бъдат посетени. Много добро допълнение на многодневната програма през лятото и есента са лодките по река Искър.

Най-подходящия сезон за посещение на района е есента и хладните летни дни. През пролетта част от скалните масиви на Кунино не са препоръчителни за посещение, заради гнездовия период на птиците. Нашият маршрут е съобразен с тази важна подробност. През зимата района на Кунино също е добра опция за екскурзии.


Кога се провежда:

Приключението се провежда по предварителна заявка на група или на индивидуален участник. Ако индивидуални участници или по-малки групи желаят да бъдат присъединени към по-голяма група и така да се възползват от по-изгоден бюджет, то моля пишете ни и ние ще Ви отговорим на кои дати евентуално има такава възможтност.


Стартова точка:

  • село Кунино - жп гарата.


Необходима лична екипировка:

Дрехи за туризъм, съобразени със сезона и леки обувки без токчета. Задължително поне литър и половина вода на човек. По трасето няма чешми.


Ценa:

Моля, пишете ни за предпочитаната от вас дата и брой участници във вашата група и ние ще ви изпратим най-добрата наша оферта.


Фотоалбум
Видео от програмата
Информация за записване
Катерене и рапели в района на Кунино

В една от пещерите на Кунино

Рапелинг в района на Кунино

Проходна пещера в района на Кунино