Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс

ПРИКЛЮЧЕНСКИ ТУР "ЛИПНИЦА"
Пещера Очите, село Липница, Ботевград
Пещерите над Брезе

Вировете и водопадите на Липнишката река

Проходната пещера при крепостта Паница кале, Липница, Ботевград

Пещера Водната пещ, Липница

Пещери, скални арки, руини на крепост и "скрити водопади" близо до Ботевград:

Карстовия район на село Липница се намира между Ботевград и Мездра в планинския масив Гола глава. Мястото е част от Предбалкана и e наситено с пещерни входове, скални венци и кули, скрити водопади и речни вирове, проходни пещери, руини на древни укрепления... Всички тези природни и исторически дадености са лабиринт от форми и естествен декор на нашата приключенска програма.

Потайния характер на района още от древни времена привлича хората по тези места. На хълма над Липнишките пещери се намират останките от крепостта Паница кале, която според изследователите е била активна още през античността.

Нашият приключенски тур започва от долината на река Бебреш. По черен път и горска пътека се отправяме към местността Меча поляна и пещера Водната пещ. В подножието на Меча поляна ще разгледаме "Лунния календар" и следите от древна човешка дейност, които според изследователите са "астрономически изображения". Близо до "древната обсерватория" е и "Липнишкия водопад", по който се стича вода само при пълноводие, но дори и при сухо време тази природна забележителност си заслужава да бъде видяна. Височината на водопада е над 25 метра, а в основата му има вход на пещера.

Нашето приключение продължава с "експедициия" в пещера Водната пещ. Маршрутът следва коритото на подземна река и е естествено украсен с каменни дреперии и сталагтити. След разглеждането на Водната пещ се продължава без ясно изразен път през поредица от проходни пещери, потайни дерета и скални ръбове. Тук "пътеката" предлага възможност за пещерно катерене в естествено осветена проходна пещера, която е с височина от около 20 метра. По време на това катерене участниците са осигурени с алпийско въже. Катерачният маршрут ни отвежда в скритата речна долина над "Липнишкия водопад". Тази тясна долина е скътала в себе си бистри речни вирове и водни прагове, чието преминаване на места изисква катерачни движения.

От тази "скрита долина" излизаме с катерене по скален ръб, където групата отново е обвързана и подсигурена с алпийска екипировка. Така достигаме билото на скален венец, където се намират руини на древна отбранителна кула. Мястото е стратегически избрано от някогашните обитателите на крепостта, защото е като наблюдателен пост и предлага много естествени, тайни изходи от укреплението. През тези скрити врати ще преминем и ние.

След обиколка на калето се отправяме към емблематичната за района пещера "Очите". Това е малка, но много подходяща за снимки пещера. След задължителната фотосесия, ако сме жадни за още предизвикателства ще посетим и Козарската пещера, а ако времето е напреднало ще се спуснем по дива пътека директно към изходния пункт на нашето приключение.

Екипът на клуб Еделвайс изцяло осигурява групата с въжета и алпийска екипировка, дори и на места, където на пръв поглед включването към осигурителното въже е излишно!


Ниво на трудност:

Като цяло програмата не изисква специални умения от страна на участниците. Според продължителността, нивото на физическо натоварване и включените активности събитието може да бъде по-релаксиращо или по-приключенско. По-екстремният вариант включва връщане към изходната точка по долината на малка река, по-която на места е необходимо да се слиза с въже на рапели - два рапела Х 15 и Х 30 метра. Рапелите са допълнителна опция към програмата.


Двудневна и многодневна програми в района:

Приключенията в карстовия район на Липница могат да се комбинират с катерачна програма в района на Боженица, с виа фератата на Черепишките скали, с каяци или рафтинг по реките Малък Искър и Искър, както и с приключенска програма в района на Кунино - Карлуково.

Програмата е вид обучение за предвижване на група през пресечен, скалист терен.

Екипът на клуб Еделвайс предоставя необходимана специална екипировка.


Стартова точка:

Изходния пункт на програмата е площада на село Новачане. Точните координати на срещата по Гугъл картата са: 42.978009, 23.730220


Най-добър сезон:

Програмата е подходяща за есента и пролетта, както и за хладните или дъждовни летни дни.


Кога се провежда:

Програмата се провежда по предварителна заявка на група или на индивидуален участник. Ако индивидуални участници или по-малки групи желаят да бъдат присъединени към по-голяма група и така да се възползват от по-изгоден бюджет, то моля пишете ни и ние ще Ви отговорим на кои дати евентуално има такава възможтност.


Достигане до стартовата точка:

  • С личен автомобил.

  • С организиран или споделен авто транспорт.


Необходима лична екипировка:

Дрехи за туризъм, съобразени със сезона и леки обувки без токчета. Задължително поне литър и половина вода на човек.


Ценa:

Моля, пишете ни за предпочитаната от вас дата и брой участници във вашата група и ние ще ви изпратим най-добрата наша оферта.

Каньонинг близо до село Липница

В пещерите на Липница, Ботевград

Допълнително предлагаме:

  • Професионално фото заснемане на събитието.

  • Професионално видео заснемане + монтаж на видеоклип или филм за приключението.

Тези опции са по допълнителна заявка.


Фотоалбум
Видео от програмата

Други приключения близо до района:

Пещерно катерене
Рапели по водопади
Виа ферата "Черепишки скали"
По пътеките на Искърското дефиле
Каяк и рафтинг по река Искър
Академия за приключения