Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


ПЕЩЕРИ, ВЪЖЕТА И КАТЕРЕНЕ
Чатала в темната дупка

Пещера Елата

Темната дупка при Лакатник

Пещера Проходна

Окната на пещера Проходна

Изследването на пещерите е работа на опитните пещерняци, но любителите на авантюри също могат да се докоснат безопасно до тайните на подземния свят, чрез нашите приключения в Искърското дефиле.

Предлагаме посещение на три пещери, където програмата може да включва катерене и спускане с въжета в подземна галерия:


Пещера Елата

Намира се в Понор планина, която е част от западна Стара планина. Изходен пункт за приключението е град Своге. Пещерата е в околностите на село Зимевица, което е разположено на високо плато над Искърското Дефиле - 60 километра северно от София. През последните години в този район българските пещерняци откриха най-дълбоката пещера в България - Колкина дупка.

Елата е сравнително малка, но същевременно много красива пещера. В нея се влиза чрез спускане по алпийско въже през "вертикален комин". Следва голяма зала, украсена с причудливи подземни образования и слизане към малко подземно езеро. Обратния път към слънцето отново е по алпийско въже или пещерна стълба...

Пътешествието към пещера Елата включва и малък планински преход в района на връх Сърбеница, от който се открива прекрасна панорама към цялата западна Стара планина. През лятото преходът от пещерата може да продължи с планински велосипед и панорамно спускане към долината на Искрецка река. През зимата, когато има голям сняг, до пещерата може да се стигне със ски, като връщането е спускане по северен склон и недокоснат сняг..


Темната дупка на Лакатник

Много популярна пещера, която е една от най-дългите в България. Намира се в парк Лакатнишки скали, близо до град Своге. Темната дупка не е богата на сталагмити и сталагити, но нейните галерии, етажи, подземни реки, езера и водопади са предизвикателство за всеки.

Началото на пещерата е лабиринт, който обхваща малко подземно езеро и водопад. Този пещерен път е подходящ за всеки и може да се обиколи за около час.

Има и по-труден маршрут, който изисква катерене и спускане по алпийско въже на рапел. Така се достига до горен етаж от пещерата и широка галерия с подземната река. Тази програма може да отнеме два или три часа в зависимост от големината и подвижността на групата.


Пещера Проходна

Една от най-впечатляващите български пещери, която е естествено осветена и леснодостъпна за туристи. Намира се до село Карлуково, Луковит. На тавана на тази пещера се намира известният природен феномен "Окната".

В галериите на Проходна и в околните пещери и каньони могат да се направят много приключения свързани с катерене, въжени тролеи през скални каньони, спускане на рапели, лодки по река Искър, колоездачни преходи...

В районът има и автентични скални църкви, чието посещение също може да бъде включено в програмата.


Кога се провежда:

Всяка група може да заяви ден по свой избор.

Индивидуални участници и малки групи могат да ни пишат и да ги присъединим към по-голяма група, когато това е възможно.


Достигане до стартовата точка:

  • С влак.

  • С личен автомобил.

  • С организиран авто транспорт.


Ние предоставяме:

  • Алпийска и пещерна екипировка

  • Водачи на групата


Цени:

Цената е по договаряне в зависимост от големината на групата и сезона.


Допълнително предлагаме:

Професионално фото и/или видео заснемане на събитието.

Фотоалбум Пещери