Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


ЕКОПЪТЕКА "ПРОСЕЧЕН КАМИК"
Изготвяне на туристически информационни табла

Просечен Камик

Приключенски тиймбилдинг на Шишманово кале

"Просечен камик" е екопътека в Искърското дефиле, която се намира в района на Черепишките скали. Пътеката свързва село Лютиброд с Черепишкия манастир и предлага изключително панорамни гледки към Врачански Балкан и река Искър.

Пътеката може да бъде премината за около два часа, но ако обичате да снимате или желате да разгледате пещерите и скалните кули на Шишмановото кале, то ще са ви необходими три или четири часа...

Изходен пункт за екопътекта в село Лютиброд е улица "Стара Планина", която ще ви отведе до най-високия и южен край на селото. От там се продължава по стария "римски път" през района на "Просечен Камък" към Шишманово кале.

Шишмановото кале се намира на върха на една от ритлите - скалните гребени, които се спускат от изток към река Искър. От седловината при калето, по посока към Черепишкия манастир "Успение Богородично", навремето е слизал директно коларски път, който сега е почти неразличим на склона и е прекъснат от тунелите на автомобилното шосе Мездра - Своге - София.

От Шишмановото кале екопътеката продължава с леко изкачване на югоизток по стар римски път по посока на село Игнатица. Навярно по този път в миналото се е пресичала тази част на Стара планина. От най-високата точка на "Римския път", на около половин час ходене пеш след Шишмановото кале, пътеката за манастира се отделя в дясно и се спуска по скално ребро директно към светата обител.

На този етап пътеката е маркирана и разчистена до панорамна площадка над Черепишкия манастир, която е в близост до паркинг, при един от тунелите на асвалтовото шосе. От това панорамно място има възможност да се слезе директно към манастира и да се влезе в светата обител през южната порта, която навремето е била главния вход на Черепишкия манастир. Този последен етап от екопътеката в момента не е маркиран и прочистен, защото сме се съобразили с молбата на Архимадрид Йоанитий, който стопанисва манастира "Успение Богородично", този финален участък от пътеката за сега да не се популяризира.

Относно безопасността на туристите е важно да се знае, че скалните кули и пещерите в района на Шишмановото кале, покрай което минава пътеката, не са обезопасни и крият риск от подхлъзване и падане. Части от пътеката също преминават покрай скални ръбове, които изискват внимание от стрна на туристите.

По маршрута няма чешми и течаща вода.

Между старта и финала на екопътеката има удобни връзки с влаковете през дефилето. ЖП спирките са Черепиш и Люти Брод.

Екопътеката за първи път е маркирана и прочистена през есента на 2018-та година, по време на тиймбилдинг събитие от екипите на клуб Еделвайс и фирма "Honeywell". В последствие туристическото трасе ежегодно се поддържа от нашия екип.

Пътеката е изцяло маркирана, като в началото на село Лютиброд и при входа на Черепишкия манастир има информационни табла с карта на маршрута.

Бъдещата работа по екопътеката може да включва:

  • Поставяне на насочващи табели за екопътеката на главния път в село Лютиброд и до Черепишкия манастир.

  • Поставяне на маркировъчни табели с надписи по маршрута.

  • Почистване на алтернативни пътеки за влизане в двора на Черепишкия манастир.

  • Изграждане на нови информационни табла по екопътеката, които да представят историческото минало и забележителности на района. Историята на тази част от страната ни е изключително богата, уникална и драматична.

  • Направа на приключенски разклонения на екопътеката в районите на Шишмановото кале и пещера Мечата дупка.

  • Направа на кътове за отдих по протежение на екопътеката.

  • Почистване от битови отпадъци на паркингите около асвалтовото шосе, които са в близост до началото и финала на екопътекта.

  • Ежегодно поддържане на вече изградената инфра структора по екопътеката, в това число нанасяне на защитни маслени покрития върху дървените конструкции и сервизиране на предпазните парапети.

  • Направа на нови екопътеки в района на Черепишките скали.

Реализацията на тези дейности е един добър тиймбилдинг инструмент за всяка фирма, а наградата за положените усилия може да е приключенски тур с екипа на клуб Еделвайс.

Друга подобна пътека, правена от нас се намира в Карстовия район на село Карлуково и се нарича екопътека "Седмовратица". Стартовата точка е скалната църква "Свети Никола". Името на маршрута произлиза от това, че пътеката преминава през малка затворена долина със седем пещерни входа...

Фотоалбум от работата по екопътеката