Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


ДОЛИНАТА НА СКАЛНИТЕ РИСУНКИ
Надписа на Доброслав от село Царевец

Скална рисунка на елен, село Царевец

Скална рисунка тип розета

Скални фрезки по долината на река Искър

Местността Говедарника при село Царевец

В този раздел от сайта на клуб Еделвайс искаме да представим скалните рисунки, които се намират по долината на река Искър в районите на селата Царевец, Кунино, Карлуково и Ослен Криводол. Тук ще откриете снимки на част от рисунките, статии от изследователи и възможности за пешеходен и приключенски туризъм в близките на рисунките околности.

Най-многобройни са скалните изображения в землището на село Царевец. Там през 2023-та година по инициативата на кметицата Маргарита Петкова екип на клуб Еделвайс изгради екопътека и кът за отдих. Пътеката умишлено не води до самите рисунки, но любопитните туристи имат шанс да открият, къде точно се намират старинните изображения. До част от рисунките в този район се достига само с катерене, което може да бъде опасно за неподготвени посетители.

Друго "находище" на скални рисунки има в землището на село Ослен Криводол. Там изображенията са много по-различни като стил и форми от рисунките при село Царевец. Мястото се достига лесно по обозначена пътека.

Труднодостъпни рисунки има на две места по скалния венец между селата Кунино и Карлуково.  Изображенията са направени в пещерни ниши, чието достигане е свързано с преминаване по ръба на пропаст или катерене. В този контекст тези рисунки не са подходящи за туристическо посещение.

Скална рисунка и старинен, скален надпис има и в района на "Просечен камък" при село Лютиброд.

Издълбаните върху камък символи на животни, хора, знаци и надписи са интересен и ценен артефакт от нашата история. Днес трудно може да се определи, кога точно са нарисувани първите изображения и какво символизират старинните знаци...  Тази загадъчност прави рисунките любопитни за туристите и предизвикателни за изследователите.

Съвременният интерес към старинните изображения не трябва да заличава и поврежда направеното от ръката на нашите предци. В този контекст умоляваме всички посетители на скалните рисунки следното:

  • Не повреждайте древните изображения и не пишете по скалите своите имена или друга информация!

  • Не повтаряйте скалните рисунки с пишещ или остър инструмент, така както са направили първите изследователи с цел по-лесно заснемане на изображенията!

  • Не отчупвайте части от скалите, където са направени рисунките!

  • Не оставяйте в района битови отпадъци!

При посещение на скалните венци с рисунки моля да имате в предвид следните потенциални опасности:

  • Възможни срутвания на скални блокове.  С особена сила това важи за районите на Кунино и Царевец в края на много топъл ден, при дъжд, в много студен ден и при посещения в края на зимата и началото на пролетта.

  • Падане от високо при необезопасено катерене към част от рисунките или по време на заснемането им.

  • Ухапвания от змии. Във всички посочени райони има пепелянки!

  • Падане на мълнии при гръмотевична буря. Това е особено характерно за местността Говедарника в района на село Царевец.

Във всеки от споменатите райони клуб Еделвайс предлага приключенска програма, чрез която може да видите най-интересните исторически артефакти, да се впуснете в предизвикателство с колела, лодки, пещери и въжета... или да изследвате и интерпретирате самите вие старинните знаци от "Долината на скалните рисунки".

Екопътеката при село Царевец
До скалните рисунки с водач от клуб Еделвайс
Още приключенски програми в района
Как се роди идеята