Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс

В ДОЛИНАТА НА СКАЛНИТЕ РИСУНКИ ПРИ ЦАРЕВЕЦ И КУНИНО
В търсене на скални рисунки при село Царевец Виаферата Черепишки скали Виаферата близо до София
Скални рисунки в района на Карлуково

Скалите при село Кунино

В долината на река Искър между селата Лютиброд и Карлуково има няколко пещерни района, където могат да се видят старинни, скални рисунки и текстове, издълбани в различни исторически времена. Най много рисунки съдържат пещерите около село Царевец. Други исторически артефакти с такъв характер има около селата Лютиброд, Ослен Криводол, Кунино и Карлуково.

В районите на Ослен Криводол и Царевец са обозначени пътеки, които може да преброди всеки турист. Част от рисунките при село Царевец и почти всички рисунки около Кунино и Карлуково са на сравнително труднодостъпни места. Точно на тези места може да ви заведем ние. Там достъпа до следите от миналото се случва с катерене или чрез спускане на рапел по алпийско въже. Участниците в "експедицията" са надлежно осигурени с алпийска екипировка.

Приключението в зависимост от сезона може да включва още посещение на близки пещери и каньони както и спускане с лодка по река Искър.

За разглеждане на скалните рисунки при Царевец е необходим цял един ден. Минимум същото време трябва да се отдели и за района на Кунино - Карлуково. По тайните пещери, каньони и скални арки на Кунино - Карлуково - Каменно поле може да се обикаля няколко дни без да се повтарят местата за посещение. Най-подходящите сезони за туризъм по тези места са пролетта, есента, хладните летни дни и почти цялата зима.

Специално за района на Кунино е желателно част от приключенията да не се случват по-време на гнездовия период на птиците.


Кога се провежда:

Приключението се провежда по предварителна заявка на група или на индивидуален участник. Ако индивидуални участници или по-малки групи желаят да бъдат присъединени към по-голяма група и така да се възползват от по-изгоден бюджет, то моля пишете ни и ние ще Ви отговорим на кои дати евентуално има такава възможтност.


Стартови точки:

  • За района на Царевец стартът може да е от железопътна спирка Ослен или селата Брусен и Царевец.

  • За района на Кунино - Карлуково, стартът може да е от жп гара Кунино или от пещера Проходна, която е при Карлуково.


Необходима лична екипировка:

Дрехи за туризъм, съобразени със сезона и леки обувки без токчета. Задължително поне литър и половина вода на човек. По трасето няма чешми.


Ценa:

Моля, пишете ни за предпочитаната от вас дата и брой участници във вашата група и ние ще ви изпратим най-добрата наша оферта.


Фотоалбум
Видео от програмата
Информация за записване
В пещерите при село Царевец

Надписът за татарското нашествие през 16 век

Шишмановите пещери

Виаферата при село Лютиброд