Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


ТИЙМБИЛДИНГ ФОРМАТИ
Тийм билдинг с пейнтбол и еърсофт

Морски тиймбилдинг с каяци, салове, яхти и лодки

Тийм билдинг с рафтинг по река Искър

Търсене на съкровище в пещера Темната дупка при Лакатник

Творчески тиймбилдинг игри

Тиймбилдинг на Правец, Басейна на Риу Правец

Тиймбилдинг идеи

І. ПРЕДИСТОРИЯ:

Тиймбилдинг програмите, като идея за фирмено обучение се появяват в САЩ и Великобритания през втората половина на миналия век. Тези програми в основата си произхождат от методи за екипно взаимодействие на бойни групи от времето на Виетнамската война и Фолкландската криза. В същия период, един от критериите за определяне на съветските космически екипажи е еднаквия поляритет на биополето на отделните космонавти...

Както се вижда концепцията на базовия модел на днешните цивилни тимбилдинг програми е била постигане на екстремна цел в екстремна среда. В този контекст изборът на формат за реализация на тимбилдинг програмата е изключително важен за общата продуктивност на събитието.

Програмата трябва предварително да бъде правилно фокусирана, съобразено с фирмената политика, общото физическо състояние на групата, вида на служебните задължения, специфичните изисквания към участниците, заявката за изследване на групата... Тези въпроси е желателно да се уточнят в предварителна работна среща, преди проектирането на конкретна програма или оферта.

Изборът на подходящ район за реализация на програмата също е важен елемент за общата ефективност на тимбилдинг събитието.


ІI. ПРИМЕРНИ ФОРМАТИ:

МИСИЯТА е формат, чиято логическа рамка е базов модел, на повечето от нашите програми. Елементите на търсене, разгадаване и постигане на дадена цел /"скрито съкровище", послание или бира.../ са част от игра, която е неформално огледало на служебните взаимоотношения и схемата свършена работа/получена заплата.

РЕЛАКС е формат, използващ популярни тимбилдинг игри, които могат да бъдат проведени на всяко място. Отделни упражнения от този формат е удачно да бъдат елементи от по-голяма програма. Подходяща надстройка на формата Релакс са "Творческите задачи" и "Въжени градини".

Чрез въвеждане на "Въжен елемент" в една релаксираща програма могат да се реализират задачи, които са силнофокусирани към взаимната, колегиална подкрепа, мотивацията на екипа, преодоляването на психологически бариери... За да работим ефективно върху споменатите екипни критерии, въжените упражнения, които предлагаме, не са адреналинова атракция, а задачи, изискващи общи и екипни усилия. По този детайл нашите програми се различават от увеселителните въжени паркове.

ПРИКЛЮЧЕНИЕ "Ако искаш да разбереш, какъв е човекът до теб, заведи го в планината и там ще откриеш дали той е твой истински приятел..." Тази част от песен на руския поет и певец Владимир Висотцки, идеално описва същността на приключенските ни програми за изграждане на екипност.

Форматът се реализира в среда на пресечен терен, воден басейн или планински връх. Използва се логическата рамка на Мисията и се въвеждат упражнения с лодки, салове, спелеология, стрелкова зона, планински колела, въжени елементи... Въпреки "по-екстремната" визия, този формат не изисква висока физическа активност, а психологическа устойчивост, мотивация, ефективна комуникация и правилно разпределение на работните роли...

АДРЕНАЛИН е формат с по-високо ниво на психологическа бариера в сравнение с приключенските програми. Този формат дава най-голям положителен ефект в междуличностните отношения за минимален период от време. Чрез вмъкването на похвати от екстремните спортове, участниците се поставят в "сложна психологическа обстановка". Така те бързо показват своето истинско "АЗ", а техните колеги разбират, до колко могат да разчитат на своите партньори в напрегната и отговорна ситуация. В този "хаос" от човешки индивидуалности, пътят към крайната цел изисква обединението на всички усилия и безотказна работа в екип...

ЕКСПЕДИЦИЯ е формат, който адаптира облика на приключенските и адреналинови програми към слабо посещавани и диви райони от България. Този вид програми е полезно да бъдат с продължителност по-голяма от един ден и да включват нощувка на палатков лагер или бивак. Планински преход, колела, водно пътешествие и археологически артефакти, превръща програмата в истинско предизвикателство.

Упражненията във форматите Приключение, Адреналин и Експедиция са съобразени за хора без предварителна подготовка. Трудността на тези програми може да се регулира в зависимост от предпочитанията и физическата подготовка на участниците. Нивото на сигурност е на 100%, защото използваме дублиращи системи за осигуряване, които да гарантират безаварийност, дори и при възникване на случайна човешка грешка.

ШОУТО НА КОЛЕГИТЕ е формат за реализация на тимбилдинг, който коренно се различава от горепосочените програмни форми. Целта на Шоуто е колегите непринудено да покажат своите творчески, музикални и артистични заложби. Тази програма чрез танц, песен, филмов епизод или модно ревю разкрива по увлекателен начин скритите и непознатите черти на всеки характер. Вечерната реализация на "Шоуто" може да се използва, като вечерна програма или като емоционален финал на всяко събитие.

ЗДРАВОСЛОВЕН ДЕН - събитие, насочено към активната почивка на участниците. Обособени са центрове по интереси, в които всеки желаещ може да се включи. Събитието може да бъде обогатено с лекции и практически занимания свързани със здравословния начин на живот.

ПОМОГНИ НА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА е форма на корпоративно събитие, което насочва усилията на участниците, към възстановяване на природен ресурс, за който държавните институции не полагат грижи или нямат финансова възможност за опазване. Изпълнението на тази социална и обществено полезна дейност, носи не само удовлетворение, но и награда за участниците. Наградата може да е форма на приключенски туризъм, реализиран в деня на "доброволческата бригада"... или "традиционен банкет" в ресторанта край реката... Вижте повече

ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ е обучение в областта на комуникациите и междуличностните отношения. Програмата може да е като част от определно тимбилдинг събитие или да се провежда, като самостоятелен модул.

ОНЛАЙН ТИЙМБИЛДИНГ Програмата се провежда в офис среда и е подходяща за екипи, чиито членове работят от дистнация. При подобно събитие се ползват паралелно две интернет платформи. Първата платформа е за конферентна връзка, а втората платформа е логическата рамка на програмата, която е специално разработена от нашия екип. Предлагаме опция за провеждане на онлайн събитие и на открито в паркова или градска среда. Вижте повече

Посочените тиймбилдинг формати са примерни. Една ползотворна програма за изграждане на екипност обикновено включва елементи от няколко тиймбилдинг формата.

Допълнителен фактор, от който зависи видът на конкретните тиймбилдинг активности е мястото за провеждане на програмата.

Подходящи райони за тиймбилдинг