Алпийски клуб Еделвайс

 

ЗА МЕЧКИТЕ И ХОРАТА

повече за филма и проекта

"И когато отидеш в гората, внимавай да не те срещне мечката! С тези думи понякога изпращат хората, тръгнали към слабо посещаваните и непристъпни части от страната ни. Възможна ли е подобна среща и как живеят най-силните животни, обитаващи нашите планини. Свиреп звяр или блага душа се крие зад рунтавата козина на мечката. За да разберем повече за символа на планината сега ще тръгнем по мечите следи през дивите райони на България...

Най-ранните следи от мечки по българските земи са открити в подземните галерии на Родопите Стара планина и Витоша. Там спелеолозите попадат на останки от скелети на предшественика на съвременната мечка, която е изчезнала преди около 14 хиляди години. Предполага се че древната пещерна мечка е била два пъти по голяма от сегашния си събрат, но не е могла да оцелее след последното заледяване на континента..."

Филмът е разказ за живота на кафявите мечките и съжителството им с хората в района на западни Родопи. Оператори на филмът са Райчо Гънчев, Христо Христов и Владимир Адев. Сценарий, режисура и постпродукция Христо Христов.

Във филма участват екипите на алпийски клуб Еделвайс, Багатур, пещерен клуб Силивряк, сдружение за дива природа Балкани, фондация Четири Лапи, PDM Services.

Филмът е по поръчка на пещерен клуб Силивряк - Триград и е част от дейностите по проект свързан с опазването на мечките в района на западни Родопи, финансиран от програма ФАР през 2006-2007 година. Ръководител и координатор на проекта са Шенгюл Алиманова и Теодор Тодоров - PDM Services

Снимките от първи ред:

"Катерачът" - миг от живота на мечките в природозащитния парк Белица.

"Трофеят" - застреляна мечка от ловци в Широка Лъка. Набедена е, че е нападала домашните животни на хората...

"Властелинът на гората" - мечката е защитен от закона вид. Нейното преследване, убиване и отнемане на малки се наказва от закона! Изключение се прави за доказано опасните индивиди - стръвници.

Снимките от втори ред:

"Следотърсачът" - Един от най-добрите познавачи на мечките в България - Райчо Гънчев показва маркировъчен знак от мечка в района нейната бърлога.

"Черепът" - Останки от пещерна мечка, намерени в родопска пещера.

"Малкото" - Мечката ражда по две или три малки в края на февруари. Женската обучава рожбите си в продължение на две години, след което ги изоставя... Малките мечета, когато се раждат тежат едва 400 грама.

Снимки от трети ред:

"Капанът" - тригодишна мечка заловена в бракониерски капан за диви прасета в Рила планина. Тя е спасена от екипа на фондация Четири Лапи и след лечение на ранения от капана крайник, мечката отново е пусната на свобода.

"Родопите" - през 2007 година в районът на западни Родопи стартира проект за опазване на мечките в пограничните територии около Гърция. Там се намират едни от най-големите естествени местообитания на вида в цяла Европа. В Триград от 2008 година има информационен център, посветен на мечката.

"Засаждането" - една от дейностите на природозащитния проект, посветен на мечката е засаждането на горскоплодни видове в райони с намалено човешко присъствие. Целта е подържане на естествената хранителна база на мечките и отдалечаването им от пчелините и селскостопанските животни на хората.

Важно е да се знае:

Всяка мечка яде месо, но това не означава че тя е стръвница!

Домашни животни, пуснати на паша без пастир са потенциална мишена за нападение от вълци или мечки в райони, където тези животни живеят.  При безнадзорните стада, хората не трябва да обвиняват само "хищниците" за нанесените щети.

Всички доказани щети от мечка върху домашни животни и човешкото имущество се компенсират от държавата. При подобен случай се обръщайте за съдействие към местните органи на властта.

МЕЧКАТА Е ЗАЩИТЕН ОТ ЗАКОНА ЗА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ ВИД!

 

За създаването на филма специално благодарим на:

 

гледай филма за мечките