Алпийски клуб Еделвайс

 

ОТ СЪРЦЕТО НА АНДИТЕ - СТАТИЯ

През септември 2006 година четирима алпинисти на клуб Еделвайс посетиха планината Кордилера Бланка, намираща се в държавата Перу, Южна Америка. Целта на експедицията бе изкачване на връх Алпамайо 5947 м.н.в. Посещението в родината на Инките включи и реализацията на документален филм, разказващ за премеждията на българите в тази част на света.

Кордилера Бланка е част от планинската веригата на южноамериканските Анди. Вечните ледници по острите върхове на планината предопределят и нейното името, което в превод означава "Бялата планина".

Съставът на експедицията бе от четирима алпинисти: Мартин Маровски, Жечо Жечев, Янка Христова и Христо Христов. Изкачени бяха три върха. На най-високата точка на Алпамайо след рисковано ледено катерене стъпиха Марто, Жечо и Яна. Другите два върха Баюнарахо и Ишинка бяха изкачени съответно от Марто и Жечо и от Ицо, Яна и Марто.

За пътешествието към белите върхове на южноамериканския екватор направихме филма, който може да гледате онлайн: "От сърцето на Андите".

Публикуваме и част от снимките на нашето приключение...

Снимки първи ред:

"Зовът на планината" - Жечо слиза от щурмовия лагер на Алпамайо след първия опит за изкачване на върха. Повишената лавинна опасност е причина да не се предприемат нови опити за изкачване на стената в продължение на една седмица.

"Бялата планина" - Връх Алпамайо е изкачен за първи път от италиански алпинисти в средата на миналия век.  При добра аклиматизация изкачването преминава без особени проблеми. Основните опасности са лавината в основата на стената и надвисналите сераци по върховия гребен на Алпамайо. В навечерието на нашето хилядолетие, откъсването на леден блок от горната част на маршрута, причинява огромно срутване и смъртта на 9 алпинисти. Всеки който е тръгнал по тази стена трябва да има това в предвид!

"Триумфът" - водачът на свръзката Мартин Маровски на 5947 м.н.в. Това е най-високата точка на Алпамайо

Снимки втори ред:

"Перуанско момиченце" - индианче от планинските райони на Кордилера Бланка

"От сърцето на Андите" - Така изглежда ледената снага на Алпамайо. Снимката е направена от Марто, докато осигурява своите партньори в изкачването...

"Стената" - наклонът на леда е около 60 градуса. Катеренето ще е много лесно ако е на надморската височина на Рила планина. Три километра по нагоре всяка стъпка е борба с малкото кислород и все по силно усещащата се височина.

"Пътят към щурмовия лагер" - Базовия лагер, който е на зелена морава се намира на 800 метра по ниско от щурмовия лагер. До основата на Алпамайо се налага катерене по отвесната част на  ледника, при която е препоръчително използването на осигурителни въжета и ледени клинове

Снимки трети ред:

"На снимачната площадка" - Янка Христова и видеокамерата на Ринг ТВ след върховете на Андите

"Мечта отвъд долините" - Христо Христов на връх Ишинка. След остра височинна болест Ицо се включва в последния етап на експедицията. Този връх може да бъде изкачен с пикел от едната страна и спуснат от другата със ски... Стига да не падне човек в някоя цепка на ледника...

Филмът за експедицията се реализира със съдействието на:

 начало на статиите