Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс

ОБУЧЕНИЕ ПО ЗИМНО ПЛАНИНАРСТВО
Скиучилище, Индивидуално обучение по ски с клуб Еделвайс

Клуб Еделвайс предлага обучение по зимно планинарство, което включва следните теми:

  1. Особености на българските планини при зимни условия и пасности в зимната планина.

  2. Екипировка за зимната планина.

  3. Проектиране на планинския поход според метеорологичната прогноза, снежната покривка и подготовката на участниците.

  4. Движение на групата в зимни условия, организация на прехода, почивките и съхранението на силите на участниците. Ползване на снегоходки и ски.

  5. Ориентиране в планинския терен с навигация, с карта и компас, без уреди за навигация.

  6. Биваци и бивакуване в зимната планина. Изграждане на иглу, снежна пещера и "снежна хижа", палатка и площадка за палатка. Безопасност в района на бивака, особено ако се бивакува на снежен или скален ръб.

  7. Основи на алпийската техника, правилно ползване и ходене с котки и пикел, самозадържане при падане по фирнован склон.

  8. Обвързване и осигуряване с въже на туристическата група. Разпознаване на рисковите участъци, където е необходимо осигуряването с въже. Методи на връзване на човек с въже, без използването на алпийска седалка.

  9. Лавинна безопасност с акцент към начините за избиране на безопасен маршрут в зимната планина. Определяне на лавинната опасност според терена, изминалите и настоящи метеорологични условия, температурата, дебелината на снежната покривка в ниската и високата част на планината. Белези, по които на ниво горски пояс, може да разберем, дали се намираме в периметъра на падаща от високото лавина. Видове лавини и техните поразяващи фактори. Организация на движение на групата в потенциално лавиноопасен участък. Методи за локализация на попаднал в лавина човек.

Курсът е със силна практическа насоченост.

Продължителността на курса е шест дни, които в зависимост от желанията на участниците, могат да са един след друг или да са на модули през почивните дни.

Курсът може да се проведе на Витоша, Рила, Стара планина и Пирин.

При провеждане на курса в шест последователни дни, най-удачниия за целта район е хижа Скакавица, с възможност при благоприятни метеорологични условия да се обхване билото на северозападна Рила и района на хижа Иван Вазов.

При провеждане на курса на 3 модула Х 2 дни програмата може да обхваща всички горепосочени планини.

Графикът и точното мястото на програмата се определят от конкретните метеорологични условия в планината по време на курса.

Възможно е да проведем и концентрирана около София програма с ежедневно пътуване до мястото на практиките.

Дати за провеждане на програмата:

Цената на обучението е 350 лева на човек при група от 4 участника. Цената включва двама инструктори и необходимата специфична екипировка. Цената не включва разходи за транспорт, храна и нощувка в района на програмата.

Може да организираме и индивидуално обучение.

Вижте и другите наши курсове от Академия за приключения.

Обучение по зимно планинарство с клуб Еделвайс