Алпийски клуб Еделвайс

Ледено катерене на водопада Скакля при село Заселе, гара Бов.

Боянския водопад на Витоша

Боянския водопад, ледено катерене

Първи стъпки в леденото катерене на Боянския водопад

Боянския водопад

Водопада "Мечтата на туриста" при село Бов, Искърското дефиле.

Водопада "Мечтата на туриста", край село Бов

Рилската хижа Скакавица

Хижа Скакавица

По големия Скакавишки водопад в Рила планина

Ледено катерене по водопада Скакавица

ЛЕДЕНО КАТЕРЕНЕ

Ако обичате планините и искате да се докоснете до емоцията на зимните предизвикателства, то чрез нашата програма "Ледено катерене", ще може да изкачите напълно безопасно някои от замръзналите водопади на Рила, Витоша или Стара планина.

Приключението зависи силно от "метеорологичните настроения"  на зимата и затова предлагаме три района, които са подходящи при различни снежни и ледени условия.

 

Боянския водопад на планина Витоша

Замръзва почти всяка зима през студените дни на януари или февруари. Височината на ледовете е около 30 метра. Боянският водопад е изключително подходящо място за първи стъпки в леденото катерене. Намира се на около час ходене пеш по планинска пътека от софийския квартал Бояна. При зима с достатъчно сняг до водопада може да се слезе и със ски от района на Черни връх през хижа Момина скала. Втората и третата снимка на тази страница са от Боянския водопад.

 

Водопадите на Искърското Дефиле, Стара планина

Замръзват само в най-студените зими, но са перфектно място за ледено катерене. Подходящ за начинаещи катерачи е водопада "Мечтата на туриста", който се намира при село Бов и е с височина около 40 метра. За любителите на по-адреналинови и трудни изкачвания, предизвикателството е водопада Скакля, който е при село Заселе. И до двата водопада се достига лесно с кола, като по този начин остава повече време за катерене... Изходен пункт за приключението е град Своге.

Посочените водопади и особено "Мечтата на туриста" са подходящи за катерене максимум една или две седмици от най-студените дни на януари. Тези водопади не замръзват всяка зима. Наш филм за този район от Стара планина може да гледате чрез линка "Ледовете на Балкана"

Първата снимка на тази страница е от водопада "Скакля" при село Заселе.

 

Скакавишките водопади в Рила планина

Водопадите малка и голяма Скакавица се намират в северозападната част на Рила планина близо до едноименната хижа Скакавица. Изходен пункт за района е Сапарева Баня и курорта Паничище. До Скакавица може да се достигне лесно и чрез спускане със ски от района на седемте рилски езера.

Подходящ сезон за приключението са месеците януари - март

Скакавишките водопади замръзват всяка година, но поради лавинните условия, достъпът до големия водопад не винаги е възможен и безопасен. Ледената брония на Голяма Скакавица, която е подходяща за катерене е висока около 65 метра. Малка Скакавица е на две нива с обща височина от около 50 метра. Малкият скакавишки водопад е на сравнително безопасно място и може да се катери по всяко време на зимата. Подходящ е за начално обучение.

Продължителността на програмата в този район е два дни, като се нощува на близката хижа.

Приключението включва:

  • ледено катерене, съобразено, като трудност за хора без предварителна подготовка

  • спускане на рапели по алпийско въже

  • лекция и практически занимания на тема "Лавинна безопасност"

На участниците в програмата се предоставя пълно алпийско оборудване. Необходимата лична екипировка е дрехи и обувки за зимната планина.

"Ледено Катерене" - в този видеоклип ще видите хората, които ще бъдат неотлъчно с вас по време на катеренето.

"Алпийска Свръзка ІІ" - чрез този филм ще научите повече за зимната Рила планина.

"Ледовете на Скакавица" - филм за състезанията по ледено катерене, провеждани в района на хижа Скакавица.

Пътят към Скакавица:

От град Сапарева Баня, с кола през курорта Паничище, се достига местността Зелени Преслап.  Посока на пътя е Паничище - хижа Пионерска. От Зелени Преслап, където има удобен и почистен паркинг за оставяне на автомобила, се тръгва пеш по горска пътека към хижа Скакавица. Преходът е около час - час и половина.

До хижа Скакавица може да се достигне и чрез ски спускане по следния начин:

  1. Лифт от хижа Пионерска до хижа Рилски езера

  2. Ски влек до платото над хижа Рилски езера

  3. Спускане в необработен терен до хижа Скакавица

Препоръчваме този вариант да се използва при ясно време и познаване на маршрута. При мъгла има опасност от объркване на посоката и навлизане в лавиноопасни участъци.

От хижа Скакавица при подходящи условия, могат да се предприемат еднодневни скипреходи и спусканията от върховете Кабул и Отовица. Гористите склонове на долината на Скакавица са подходящи за спускане със ски или сноуборд при всякакви атмосферни и лавинни условия...

 

Ценова листа:

Индивидуалната такса за участие в приключенската програма "Ледено катерене" се определя според боя на участниците, времетраенето на програмата и мястото на замръзналите водопади.

Примерна цена за еднодневна програма на Боянския водопад при група от 6 човека е 60 лева на участник.

Примерна цена за еднодневна програма на малкият Скакавишки водопад в Рила планина при група от 6 човека е 70 лева на участник.

Цените са със специална отстъпка за български групи и включват двама инструктори за група от 6 човека + необходимата специфична екипировка за катерене.

Посочените примери са най-леснодостъпните замръзващи водопади.

Мястото и вида на програмата се определя от конкретните снежни, лавинни и метеорологични условия в деня на събитието.

 

ВНИМАНИЕ!

Посочените катерачни програми са вид приключенски туризъм и концентрираното време, за което те се провеждат не дава пълната гама от информация и практическа подготовка за хората, които в последствие самостоятелно искат да се занимават с катерене или алпинизъм.

ЗА РЕЗЕРВАЦИИ:

Христо Христов - 0878 104669, hristo@adventure-bulgaria.org

Георги Андонов - 0878 104667, andonov.georgi@gmail.com

 

Поръчай двуместен надуваем каяк          Прогноза за времето          Видео          Долината на скалните рисунки