Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс

С ЛОДКА В ДОЛИНАТА НА СКАЛНИТЕ РИСУНКИ
Rafting and kayaking on the Iskar river, Bulgaria Каякинг между Мездра и Карлуково Каякинг с клуб Еделвайс
Каяк и рафтинг по река Искър с клуб Еделвайс

Вело маршрут Мездра - Роман

Екопътека Кунино

Водни походи и каяк експедиции в България

В долината на скалните рисунки между населените места Зверино и Червен Бряг, в зависимост от сезона и нивото на река Искър, може да се направи интересен воден поход с каяци или рафтинг лодки. При каяка участниците самостоятелно карат лодката, а нашият инструктор е в друга съседна лока. При рафтинга лодката се управлява от наш човек, който е на борда на плавателния съд. Разликата между двата вида лодки е като разликата между карането на мотор и возенето в автобус...

Подходящ маршрут за хора без предварителен опит с каяците е отсечката Кунино - Карлуково.

Втората по трудност отсечка е между село Царевец и град Роман.

Третото най-технично трасе е в по-горното течение на реката между селата Зверино и Лютиброд.

Алтернативен вариант за каякинг с повече бързеи има в същинската част на Искърското дефиле между селата Церово - Лакатник и Оплетня - Зверино.

Като цяло трасетата за каяк и рафтинг са между ВЕЦ-овете по реката, като положителния ефект от язовирите на водните централи е естественото утаяване и прочистване на водата в Искъра.

Всяко речно приключение с каците започва с инструктаж и тренировка в спокоен участък от реката. По основното трасе се тръгва едва след като всички екипажи са преминали успешно през тестови упражнения за управление на лодка в река с течение.

Сезонът на водните активности е от пролетта до есента. През месеци като май и юни са възможни пикови, водни нива на реката поради снеготопене във високите части на планините или проливни дъждове във водосборния басейн на Искъра. При подобни условия, каяк програмите не се провеждат, а се отлагат за по-подходящо време или се заменят с алтернативни приключения, включващи пещери и катерене в района. Долината на скалните рисунки е много подходяща за многодневен воден поход, комбиниран и с други приключенски активности.


Кога се провежда:

Програмата се провежда по предварителна заявка на група или на индивидуален участник. Ако индивидуални участници или по-малки групи желаят да бъдат присъединени към по-голяма група и така да се възползват от по-изгоден бюджет, то моля пишете ни и ние ще Ви отговорим на кои дати евентуално има такава възможтност.


Стартови точки:

  • В зависимост от избраната отсечка стартът може да е в селата Брусен, Кунино, Лютиброд, Зверино, Оплетня, Церово...


Необходима лична екипировка:

Бански и хавлиена кърпа. Останалата екипировка ще Ви предоставим ние.


Ценa:

Моля, пишете ни за предпочитаната от вас дата и брой участници във вашата група и ние ще ви изпратим най-добрата наша оферта.


Фотоалбум
Видео от програмата
Информация за записване
Черепишки манастир

Черепишки манастир

Черепишки манастир

Скалния масив и река Искър около село Кунино

Рафтинг и каяк с клуб Еделвайс

Каякинг по велопреходи по долината на река Искър