Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


ТИЙМБИЛДИНГ ПО РЕКА СТРУМА
Тиймбилдинг с клуб Еделвайс по река Струма

Каякинг с клуб Еделвайс по река Струма

Тиймбилдинг с каяци на Кресна

Рафтинг по река Струма

Тийм билдинг с рафтинг на Кресна

Водопадите на Шейтан дере

Поречието на Струма има няколко места, които са подходящи за тиймбилдинг:

  • Районът на водопад "Полска Скакавица", намиращ се в Земенския пролом, между градовете Земен и Кюстендил. Мястото е диво и подходщо за двудневна програма във формат "Експедиция" с палатков лагер и водни активности с каяци или рафтинг лодки. Най-добрия сезон са месеците май и юни.

  • Проломът на река Струма между планините Осогово и Голо Бърдо. Мястото е близо до Дупница и Кастендил и е на около час и половина път от София. Районът е подходящ за еднодневни програми с включване на каякинг, особено за хора без предварителен опит във водните приключения.

  • Кресненският пролом. Това е най-популярното място за рафтинг в България. Събитието може да обхваща поречието на Струма и страничната долина на "Шейтан дере". В този район ние предлагаме програма, включваща каякинг, която е най-подходяща за месеците юли, август и септември.

  • Проломът на Струма през Кожух планина. Най-близките градовете с хотелски бази са Сандански и Петрич. Тук може комфортно да се проведе програма с водни активности дори и в началото на есента.


Нашето специално предложение:

Най-атрактивната ни програма за тиймбилдинг по река Струма, включва спускане с двуместни надуваеми каяци. За разлика от рафтинга, при каяка участниците сами управляват лодките. Това налага екипажите да се сработят добре помежду си в началото. За целта старта на водната зона е участък от реката със спокона вода. На всеки два или три каяка има инструктор с отделна лодка, от страна на клуб Еделвайс. В едно спускане едновременно могат да участват около 30 човека.

В зависимост от избрания формат на събитие, водните активности могат да бъдат разнообразени с конструиране на салове или катамарани и преодоляване на водни прегради с тях.

Наземните упражнения могат да включват въжени задачи и други приключенски активности, които се случат при водопадите и вировете на Шейтан дере.

За района на Кресна тази програма е подходяща за летните месеци, когато нивото на Струма не е високо и "малката" река в Шейтан дере позволява достъп до каньона на водопадите.


Планиране на събитие по река Струма:

Основен момент при дългосрочното планиране на събитие, включващо рафтинг или каякинг в района на Кресненския пролом или Кожух планина е съобразяване на мероприятието със сезона, евентуалното ниво на реката, метеорологична обстановка и потенциалния туристически поток.

За Струма е характерно, че в зависимост от снеготопенето и валежите по високите части на Пирин, Рила, Осогово и Малашевска планина, реката може да променя сравнително бързо нивото си в средното течение, където е Кресненското дефиле.

Това естествено повишаване на водата в следствие на изброените фактори, не е така характерно за река като Искър, която до навлизането си в едноименното дефиле е обхваната от множество малки или големи язовири. Наличието на тези язовирни стени, през по-голяма част от годината, регулират водата на река Искър до едно постоянно равнище.

В този контекст дългосрочното проектиране на фирмено мероприятие, включващо рафтинг или каяк, е много по-сигурно за района на Искърското дефиле , отколкото за долината на Струма при Кресна или Кожух планина.


Фотоалбум Реки и Лодки

Видео:

Кресна Каякинг 2017
Кресна Рафтинг 2018