Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


ТИЙМБИЛДИНГ В КРЕПОСТИТЕ "ЦАРЕВЕЦ" И "ЦАРИ МАЛИ ГРАД"
Тиймбилдинг на Правец

Крепостта Царевец

Тиймбилдинг в крепостта Цари Мали Град

Тиймбилдинг във Велико Търново

Тиймбилдинг по река Янтра

Клуб Еделвайс предлага тиймбилдинг програми специално разработени за част от историческите крепостти и археологически паметници, намиращи се в България и на Балканския полуостров.

Крепости, подходящи за екипни и приключенски игри има на много места в страната ни. Най-ярките примери са Белоградчик, Ловеч, крепостите близо до Русе, Силистра, Шумен, Провадия, както и крепостите в Източни Родопи. Перфектни места за тиймбилдинг сред крепостни стени разбира са старопрестолния Царевец във Велико Търново и укреплението Цари Мали Град, което е близо до София.


Цари Мали Град

Най-близко до столицата е крепостта Цари Мали Град, която се намира в землището на село Белчин Баня. Мястото е отлично за програма във формат Мисия, базирана на реални исторически артефакти. Събитието успешно може да бъде аранжирано с въжени тиймбилдинг активности и творчески задачи, пресъздаващи театрално или филмово живота по границите на късната Римска империя, когато е построена крепостта Цари Мали Град.

В работна среща може да направим детаилно представяне на включените в програмата упражнения.


Боженишки урвич

Крепостта се намира в Предбалкана, на около 80 километра североизточно от София, близо до Ботевград. Боженишки Урвич е една от последните български крепости паднали под Османско владичество през 14-ти век. Укреплението е известно със скален надпис от времето на Цар Иван Шишман. Този артефакт е включен във фабулата на приключенската програма.

Повече подробности за Боженешки урвич


Крепостта Царевец

Град Велико Търново със своето централно местоположение в България е много удобен район за фирмите, които организират годишни срещи на служителите си от офисите в цялата страна. Продължителността на събитието може да е от един до няколко дни. Районът е подходящ за всички годишни времена с изключение на юлските горещници и много топлите летни дни.

Програмата в крепостта Царевец е оформена, като мисия базирана на реални исторически събития и артефакти. Допълнително към фабулата на събитието са вмъкнати и елементи на ориентиране, катерене, въжета и лодки.

Част от атрактивните моменти на тази програма са:

 • спускането по алпийско въже от Балдуиновата кула,

 • изкачването по въжена стълба на северозападната отбранителна кула,

 • обиколката на крепостните стени с лодка по водите на река Янтра,

 • влизането в Царевец с катерене през южните защитни зидове,

 • историческа задача с ориентиране сред руините на крепоста

 • театралната задача в царския дворец...

Посочените активности не са туристическа атракция, а целенасочени екипни упражнения.

Отбранителните зидове на крепостта Царевец се обикалят по вода с лодка за около 40 минути. Края на пролетта и началото на лятото са времето, когато тази мисия от приключенския тиймбилдинг е най-приятна. Пътешествието с лодка може да продължи и надолу по течението на Янтра по посока на река Дунав.

Многодневните приключенски събития с изходен пункт град Велико Търново може да обхващат:

 • крепостта Царевец,

 • карстовия район на Дряновския манастир, съдържащ две екопътеки, каньон, манастир и облагородената пещера Бачо Киро,

 • язовирите Йовковци или Стамболийски,

 • каньона на село Емен

 • водните пещери при село Крушуна


Видео от Царевец, 2017
Видео от Царевец, 2008
Видео от Дряново, 2009