Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


ПЛАНИНИ И ВЪРХОВЕ
Ръбът Средоноса в Пирин Планина

Мальовица

Изкачване на Злия зъб, Рила

Връх Злият зъб, Рила

Сбизане на рапели от Злия зъб

Клуб Еделвайс предлага програми, включващи изкачване на планински върхове по нетрадиционни маршрути, които налагат на места катерене и осигуряване с алпийска екипировка. Тези изкачвания са подходящи, както за запалени туристи, така също и за всички любители на приключения. По време на събитието участниците могат да натрупат нов планинарски опит и базови умения за работа с алпийска екипировка, защото програмата е и обучение по планинарство.


Маршрутите, които предлагаме са:

  • Пирин планина, връх Вихрен, изкачване по Джамджиевия ръб. Подходът за маршрута е от към Банско, а изходният пункт е хижа Вихрен.

  • Рила планина, изкачване н върховете Злия зъб, Орловец и Мальовица по северозападния гребен. Подход от към село Говедарци. Изходен пункт ЦПШ Мальовица.

  • Рила планина, траверс по "Трионите" на връх Мусала. Подход от към Самоков, изходен пункт Боровец.


Нашата най-популярна програма в този стил е изкачването на връх Злия Зъб, намиращ се в мальовишкия дял на Рила планина.

Мальовица е един от най-красивите райони на Рила планина. Стръмните стени на върховете тук са истинско предизвикателство за алпинистите. В тази част на Рила има върхове и скални кули, които се достигат само с катерене. Един от тях е връх Злия Зъб. Той има три алпийски стени, южната от които е подходяща за изкачване от хора без предварителни познания в областта на алпинизма. Естествено групата е придружавана от водачи алпинисти, а участниците са екипирани, като за сериозно алпийско катерене...

Добрата продължителност на програматна е два дни, но е възможно при група с планински опит, изкачването на Злият Зъб да се случи и в рамките на един ден. Оптималният вариант е:

  • Ден 1 - тренировка по катерене и спускане на рапел по алпийско въже

  • Ден 2 - изкачването на Злия зъб. При добра кондиция на групата, може да бъде достигнат и връх Орловец.


Многодневната програма в района на Мальовица може да включва изкачване на връх Мальовица по северозападния гребен, преминаване през едноименната виаферата, планинскси преход в района на заслон Страшно езеро, Рилски манастир, хижа Иван Вазов, седемте Рилски езера...


Най-подходящ сезон:

От юни до октомври. Има сезони, в които месеците май и ноември също са подходящи за провеждане на програмата. При лоша метеорологична обстановка във високата част на планината, предлагаме алтернативен вариант на приключението.


Кога се провежда:

Всяка група може да заяви ден и час по свой избор.

Индивидуални участници и малки групи могат да ни пишат и да ги присъединим към по-голяма група, когато това е възможно.

Стартовото време се определя от желанията на групата.


Цена:

Договаря се според броя на участниците, мястото на програмата и деня на събитието.


Фотоалбум
Видео от Злия Зъб